Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

ΗΠΑ – ΙΝΔΙΑ (Στρατηγικής σημασίας συνεργασία)

Γράφει ο Κάτς80

Κατά την επίσκεψη στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Διοίκησης του Ειρηνικού των ΗΠΑ, ο Ναύαρχος Χάρι Χάρις, πίεσε δημοσίως την Ινδία να λάβει μέτρα που θα ισοδυναμούσαν με μια στρατηγική απομόνωση κατά της Κίνας.

Ο Harris ζήτησε από τις Ινδικές και Αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις να εξαπολύσουν κοινές περιπολίες κατά μήκος του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, και η Ινδία να ενταχτεί στης ΗΠΑ μαζί με τους σημαντικότερους στρατιωτικούς συμμάχους της, (Ασίας – Ειρηνικού) την Ιαπωνία και την Αυστραλία, σε ένα τετράπλευρο διάλογο για την ασφάλεια.

Αργότερα ο ναύαρχος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η φετινή (Malabar) άσκηση, είναι μια τριμερής ναυτική άσκηση που αφορά τα ινδικά, τα αμερικανικά και τα Ιαπωνικά πολεμικά πλοία, όπου θα λάβει χώρα στα ανοικτά βορειοανατολικά των ακτών των Φιλιππίνων, πολύ κοντά στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι ΗΠΑ από καιρό εργάζεται για την ενσωμάτωση της Ινδίας σε στρατιωτικό-στρατηγικό σύμμαχο εναντίον της Κίνας.

Αυτό αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ουάσινγκτον να ανατροφοδοτήσει τις εντάσεις στην περιοχή, ενθαρρύνοντας τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, να ακολουθήσουν επιθετικές θαλάσσιες εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τους με όπλα για την «εγγύηση της ασφάλειας».

Πρότεινε επίσης ότι, η Ινδία θα πρέπει να συμμετάσχει σε παρόμοιες κοινές περιπολίες με τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, «(Ιαπωνία, Αυστραλία), και τόσα άλλα όμοια έθνη που μπορούν να προσβλέπουν και να περιπολούν μαζί οπουδήποτε επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».

Ινδοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για στρατηγικής σημασίας συμφωνίες, το Πεντάγωνο θεωρεί «θεμελιώδεις» στην ανάπτυξη της στενότερης συνεργασίας με τον ινδικό στρατό.

Η πρώτη συμφωνία, η (Logistics Support) θα χορηγήσει στην αμερικανική στρατιωτική τακτική την πρόσβαση σε ινδικές λιμενικές εγκαταστάσεις, και στρατιωτικές βάσεις, καθώς και την τακτοποίηση των πληρωμών για καύσιμα και άλλες προμήθειες.

Μιλώντας στη Γερουσία στην (Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών) των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, ο ναύαρχος Harris είπε ότι οι συμφωνίες δεν έχουν ακόμη υπογραφεί, αλλά είναι «κοντά» στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.