Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ο Μυστικός πόλεμος στη Λιβύη..

Γράφει ο Κάτς80

Τους τελευταίους μήνες, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, είναι αντιμέτωποι με το «πρόβλημα» για αυτούς, της μετανάστευσης και των προσφύγων, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η διείσδυση μικρών ομάδων τζιχαντιστών του ISIS, και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, έρχονται στην Ευρώπη με τη ροή των προσφύγων, και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλειά τους.

Ειδικές υπηρεσίες από αυτές τις χώρες δείχνουν ότι η απειλή έρχεται από δύο κατευθύνσεις, από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, μέσω της Τουρκίας και των βαλκανικών κρατών, καθώς και από τα κράτη της Βόρειας Αφρικής, κυρίως από τη Λιβύη.

Έτσι το Παρίσι και το Λονδίνο, προσπαθούν να μετατοπίσουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση της ροής των μεταναστών, από τη Μέση Ανατολή, προς τη Γερμανία και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, εν όψει του γεγονότος ότι τόσο η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη ένα σημαντικό αριθμό μεταναστών από την Αφρική που κατοικούν στο έδαφός τους, έχουν θέσει ως προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της απειλής, τους πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η Λιβύη γίνεται αντιληπτή ως η νούμερο ένα, απειλή για την ασφάλεια αυτών των ευρωπαϊκών κρατών.

Κατ ‘αρχάς, το 2011 η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας έφερε το χάος και την αναρχία στη Λιβύη.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων αυτής της «εκστρατείας», που αναπτύχθηκαν από τους δυτικούς συμμάχους, και από την Ουάσιγκτον για τον «ανυπότακτο» Καντάφι, ήταν και η ανεξέλεγκτη διάδοση των όπλων σε ολόκληρη την περιοχή, και η εμπλοκή των διάφορων ένοπλων ομάδων στον αγώνα για τον έλεγχο των φυσικών πόρων της χώρας. Αυτές οι συνθήκες θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή για αντί-γαλλικά και αντί-βρετανικά αισθήματα μεταξύ των Λίβυων και τους πολίτες των άλλων χωρών της Βόρειας Αφρικής, ακόμη για πολλά χρόνια. Δεύτερον, οι αντί-τρομοκρατικές ενέργειες των ΗΠΑ και του ρωσικού συνασπισμού στη Συρία και το Ιράκ συνέβαλαν στο γεγονός ότι η Λιβύη μετατρέπεται σε μια στρατηγική βάση για το Daesh.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Παρίσι έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του για την προετοιμασία μιας μεταμφιεσμένης στρατιωτικής εκστρατείας στη Λιβύη, με τη συμμετοχή των ειδικών μονάδων του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας και των Ειδικών Υπηρεσιών της χώρας για την αντιμετώπιση του Daesh.

Στο τέλος του Ιανουαρίου, Η Financial Times  ανέφεραν ότι, στους προηγούμενους μήνες, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν προετοιμαστεί για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ είχαν επισκεφτεί τη Λιβύη για τη δημιουργία επαφών με τις τοπικές στρατιωτικές ομάδες και τους ηγέτες τους, για μια στρατιωτική εκστρατεία εκεί κατά των μαχητών του ISIS σε συνεργασία με τους συμμάχους της, Γαλλία και Αγγλία.

Σύμφωνα με τους New York Times (αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώθηκαν από το Πεντάγωνο), το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου, τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Sabratha στη δυτική Λιβύη.

Όσο για τη συμμετοχή του γαλλικού στρατιωτικού προσωπικού στην επιχείρηση στη Λιβύη, σύμφωνα με πληροφορίες από γαλλικά ειδησεογραφικά sites, γαλλικές μονάδες είχαν αναπτυχθεί στη Λιβύη στα μέσα του Φεβρουαρίου, στις ανατολικές περιοχές.

Μια ειδική ομάδα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η δεύτερη είναι μονάδα της γαλλικής (DGSE) των μυστικών υπηρεσιών. Επιπλέον, σύμφωνα με το l’opinon, το γαλλικό αεροπλανοφόρο (Charles de Gaulle) αναπτύχθηκε στις λιβυκές ακτές.

Οι Αρχές της Λιβύης, ωστόσο, αντιτίθενται σε μια διεθνή παρέμβαση, την οποία η Γαλλία έχει στον προγραμματισμό εδώ και αρκετούς μήνες. Αντιστέκονται στην ιδέα της παρουσίας ενός ξένου συνασπισμού που αντιπροσωπεύεται από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία στη χώρα τους.

Επιπλέον, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι «μυστικές» στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας κατά του Daesh στη Λιβύη μπορεί, να υποκινήσει ένοπλες συγκρούσεις και σε άλλες χώρες της ηπείρου.

Ακόμα και αν η Δυτική συμμαχία ξεκινά αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεων του Daesh, ακόμη και αν οι ειδικές δυνάμεις τους πραγματοποιήσουν «μυστικές επιδρομές» στη Λιβύη, θα εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αμφιβολία ως προς την εξεύρεση αξιόπιστων επίγειων δυνάμεων επί τόπου, για να είναι στη θέση να κρατήσουν το έδαφος που ανακτήθηκε, από τους μαχητές-τρομοκράτες. Αυτό το δίλημμα μπορεί να «δελεάσει» τους Αμερικανούς και Γάλλους να αναπτύξουν επίγειες δυνάμεις στη Λιβύη, για την «επίλυση συγκεκριμένων τεχνικών θεμάτων», παρόμοια με τα συριακά και ιρακινά σενάρια.

Παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες της Δύσης στρέφονται εναντίον των τρομοκρατών του Daesh στη Λιβύη, και μπορεί να είναι κάπως «δικαιολογημένο», θα πρέπει ωστόσο να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι νομικά έγκυρο, δεδομένου ότι ποτέ δεν έχουν εγκριθεί από τον ΟΗΕ, και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες.

Η έλλειψη σεβασμού για τους διεθνείς κανόνες και νόμους, καθώς και για τους διεθνείς οργανισμούς, αποδείχθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους της σε πολλές περιπτώσεις ότι συνεχίζεται, ήδη ο ΟΗΕ έχει πέσει σε λήθη.

Σε αυτή την περίπτωση, οι αποφάσεις σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συγκρούσεις και διαφωνίες, δεν θα είναι πλέον μέσω διεθνών διαπραγματεύσεων, «κατά συνέπεια θα υποβάλει τον κόσμο σε μια συντριπτική κυριαρχία των ΗΠΑ, και θα επιφέρει τη γενική υποταγή του πληθυσμού του πλανήτη στον κανόνα της Ουάσιγκτον».

Για να εξασφαλιστεί ότι αυτό το σενάριο, δεν θα υλοποιηθεί, είναι ζωτικής σημασίας για οποιεσδήποτε ενέργειες μη εξουσιοδοτημένες από τον ΟΗΕ να σταματούν.

libya map

Χάρτης της Λιβύης με τις περιοχές ελέγχου και τις πετρελαιοπηγές – Πηγή: Soufan Group

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.