Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η Κίνα δοκιμάζει τα «νεύρα» των Ηνωμένων Πολιτειών

Γράφει ο Κάτς80

Η Ρωσία είναι «πεπεισμένη» ότι η Κίνα έγινε σύμμαχος τους, και είναι σε θέση να εμποδίσει τις ΗΠΑ στα γεωπολιτικά «παιχνίδια». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και ηγεμονική δύναμη, αλλά μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου.

Η προσπάθειες των ΗΠΑ, να παρεμβαίνουν οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου και στο χάος, για την εξουσία, αρχής γενομένης με τη Λατινική Αμερική, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ανακοπής της.

Οι Ρώσοι. 

«Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν εκτραπεί προς την Ευρώπη, τη Συρία, την Τουρκία και την Ουκρανία, αλλά έχουν παραμελήσει το Πεκίνο, το οποίο ενισχύει τη θέση του στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών και αμυντικών συστημάτων, σε τεχνητά νησιά στην περιοχή του», δήλωσε ο Μιχαήλ Αλεξάντροφ (ειδικός αναλυτής).

 

 

«Όταν η Ουάσιγκτον συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ αργά, μια στρατιωτική αντιπαράθεση δεν θα είναι εύκολη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα είναι αρκετά ισχυρή για να αποκρούσει την επίθεση, δύο ή τριών ομάδων της αεροπορίας. Μια νίκη των ΗΠΑ σε ναυμαχία θα είναι δύσκολη, και εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες χάσουν, είτε η μονομαχία τελειώσει με ισοπαλία, η αμερικανική ηγεμονία θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος», είπε ο Μιχαήλ Αλεξάντροφ (εμπειρογνώμονας-αναλυτής, ειδικός του Κέντρου Στρατιωτικών-Πολιτικών Σπουδών της Μόσχας στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων). 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να είναι παντού παρόντες στον κόσμο. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο αναμφισβήτητος ηγέτης, πίστευε, και εξακολουθεί να ζει στην ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας του. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο επειδή μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πόλεμο. Στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι παντοδύναμοι». Συνεχίζει ο Αλεξάντροφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν η Κίνα διακόψει πλήρως τις οικονομικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κόσμος θα βιώσει ένα εναλλακτικό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή της Δύσης. Επίσης, στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, έχει συγκεντρωθεί μια μεγάλη δύναμη παραγωγής και η Δύση θα χάσει μεγάλες αγορές, και τις πηγές των πρώτων υλών. Αυτός είναι ο λόγος που η Ουάσιγκτον δεν θα τολμήσει να κόψει τις σχέσεις με το Πεκίνο ή να επιβάλει κυρώσεις».

Ας δούμε μια επίδειξη δύναμης. «Η Κίνα θα αυξήσει σταδιακά την επιρροή της στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι μπροστά, και θα ξεκινήσουν μια κούρσα εξοπλισμών. Το πιο πιθανό είναι ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανταποκριθεί επειδή έχει ένα τεράστιο έλλειμμα στο προϋπολογισμό, και ένα τεράστιο δημόσιο χρέος, που θα επηρεάσουν την κούρσα των εξοπλισμών», είπε ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η Ρωσία και η Κίνα έχουν το καθήκον, της δημιουργίας ενός πολυπολικού κόσμου, επειδή «η ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών, υπαγορεύει τους όρους της και επιβάλει τις πολιτικές της..»

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες/svpressa.ru

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.