Άμυνα & Ασφάλεια

Ισορροπία των υπερδυνάμεων: Συγκρίνοντας τις ΗΠΑ και τις κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις

Αν η Κίνα, είναι απασχολημένη με τη προάσπιση των εμπορικών συμφωνιών εκτός του δολαρίου ΗΠΑ , και αγοράζοντας μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, σε ξένες αγορές κατοικιών, ή την κατασκευή μαζικών δικτύων, πυρηνικών ή άνεμο-δικτύων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σαφές ότι η χώρα είναι μια παγκόσμια δύναμη, και είναι υπολογίσιμη.

Για να θεωρηθεί μια πραγματική δύναμη, η Κίνα θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να υποστηρίξει την οικονομική και πολιτική δύναμη τις με κορυφαίο εξοπλισμένο και καταρτισμένο στρατό. Η σημερινή infographic συγκρίνει τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άποψη των στρατιωτικών δαπανών κατά κεφαλήν, η Κίνα είναι το νέο παιδί για το μπλοκ. Παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η Κίνα εξακολουθεί να είναι πίσω από τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άποψη του συνόλου των στρατιωτικών δαπανών, η Κίνα ξοδεύει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό σε όλο τον κόσμο με συνολικά περίπου 216 δισεκατομμύρια $ ετησίως, το οποίο είναι περίπου το ένα τρίτο των ΗΠΑ.

Σε όρους ΑΕΠ, η Κίνα δαπανά περίπου 2,1% του ετήσιου ΑΕΠ της για το στρατιωτικό τομέα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν το 3,8%.

Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είναι η επιρροή σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 133 στρατιωτικές βάσεις εκτός της επικράτειάς της, και η Κίνα έχει μηδενικό σύνολο. Πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάσεις σε πολλές δικαιοδοσίες που περιβάλλουν την Κίνα: τη Νότια Κορέα, την Κιργιζία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, το Γκουάμ, το Αφγανιστάν, και τα Ντιέγκο Γκαρσία, μια σειρά από μικρά νησιά του Ινδικού Ωκεανού.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση των στοιχείων.   

Courtesy of: Visual Capitalist

Πηγή/πληροφορίες/visualcapitalist.com

Απόδοση/μετάφραση/Χρήστος Κατσέας

Advertisements

Κατηγορίες:Άμυνα & Ασφάλεια

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.