Άμυνα & Ασφάλεια

Ισορροπία των υπερδυνάμεων: Συγκρίνοντας τις ΗΠΑ και τις κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις

Αν η Κίνα, είναι απασχολημένη με τη προάσπιση των εμπορικών συμφωνιών εκτός του δολαρίου ΗΠΑ , και αγοράζοντας μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, σε ξένες αγορές κατοικιών, ή την κατασκευή μαζικών δικτύων, πυρηνικών ή άνεμο-δικτύων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σαφές ότι η χώρα είναι μια παγκόσμια δύναμη, και είναι υπολογίσιμη.

Για να θεωρηθεί μια πραγματική δύναμη, η Κίνα θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να υποστηρίξει την οικονομική και πολιτική δύναμη τις με κορυφαίο εξοπλισμένο και καταρτισμένο στρατό. Η σημερινή infographic συγκρίνει τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άποψη των στρατιωτικών δαπανών κατά κεφαλήν, η Κίνα είναι το νέο παιδί για το μπλοκ. Παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η Κίνα εξακολουθεί να είναι πίσω από τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την άποψη του συνόλου των στρατιωτικών δαπανών, η Κίνα ξοδεύει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό σε όλο τον κόσμο με συνολικά περίπου 216 δισεκατομμύρια $ ετησίως, το οποίο είναι περίπου το ένα τρίτο των ΗΠΑ.

Σε όρους ΑΕΠ, η Κίνα δαπανά περίπου 2,1% του ετήσιου ΑΕΠ της για το στρατιωτικό τομέα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν το 3,8%.

Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είναι η επιρροή σε άλλα μέρη του κόσμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 133 στρατιωτικές βάσεις εκτός της επικράτειάς της, και η Κίνα έχει μηδενικό σύνολο. Πιο συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάσεις σε πολλές δικαιοδοσίες που περιβάλλουν την Κίνα: τη Νότια Κορέα, την Κιργιζία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, το Γκουάμ, το Αφγανιστάν, και τα Ντιέγκο Γκαρσία, μια σειρά από μικρά νησιά του Ινδικού Ωκεανού.

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση των στοιχείων.   

Courtesy of: Visual Capitalist

Πηγή/πληροφορίες/visualcapitalist.com

Απόδοση/μετάφραση/Χρήστος Κατσέας

Κατηγορίες:Άμυνα & Ασφάλεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.