Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Το Ιράν, «κύρια αρτηρία για τα Ταμεία της Αλ-Κάιντα» (κατά Μπίν Λάντεν)  

Γράφει ο Κάτς80

Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) κυκλοφόρησε μια δεύτερη μεταφρασμένη παρτίδα αποχαρακτηρισμένων εγγραφών-επιστολές του Οσάμα Μπίν Λάντεν που κατασχέθηκαν στην επιδρομή τον Μάιο του 2011 στο Abbottabad, (Πακιστάν). Αρκετές επιστολές αναφέρουν το Ιράν ως πηγή χρηματοδότησης για την Αλ-Κάιντα (AQ). Η πρώτη συλλογή κυκλοφόρησε από την DNI το Μάιο 2015.

Αν και πολλά από τα 113 αποχαρακτηρισμένα γράμματα είναι περίπου ανησυχίες αναφορικά με την οικογένειά του και ορισμένα μέλη της αλ-Κάιντα στο εξωτερικό, τα υπόλοιπα αναφέρονται σε θέματα (τζιχάντ), όπως την υπόσχεση για τη συνέχιση του τζιχάντ σε όλο τον κόσμο, και για την προώθηση αυτών των στόχων, ακόμη και μετά το θάνατό του, όπως αποδεικνύεται από την επιστολή του παραπάνω. Ωστόσο, αυτές οι επιστολές έχουν παράσχει επίσης μια σαφέστερη εικόνα για τη σχέση μεταξύ της Αλ Κάιντα και του Ιράν.

Σε μια επιστολή του το 2007 με τίτλο «Γράμμα στον Karim». Ο Μπίν Λάντεν δίνει δικαιολογίες για το γιατί στο Ιράν δεν θα πρέπει να επιτεθούν.

«Το Ιράν είναι η κύρια αρτηρία μας για τα ταμεία, το προσωπικό μας και την επικοινωνία, καθώς και για το θέμα των ομήρων… Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για πόλεμο με το Ιράν». Ο Μπίν Λάντεν συμβουλεύει έντονα ενάντια σε κάθε επίθεση στο Ιράν.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε για αυτό το σύνδεσμο μεταξύ του Ιράν και της Αλ Κάιντα, αλλά η επιστολή αυτή αφαιρεί όλα τα επιχειρήματα και κάθε αμφιβολία. Ορισμένα μέλη της οικογένειας του Μπίν Λάντεν ήταν γνωστό ότι κατοικούν στο Ιράν, μεταξύ των οποίων και μία από τις συζύγους του.

Η σχέση μεταξύ της αλ-Κάιντα-Μπίν Λάντεν, και του Ιράν φτάνει μέχρι, και τι δεκαετία του 1990. Ένας ανώτερος συνεργάτης της αλ-Κάιντα, ο Μουσταφά Χαμίτ, φέρεται να διαπραγματεύτηκε μια μυστική συμφωνία μεταξύ του Μπίν Λάντεν και της κυβέρνησης του Ιράν, στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το 2001, υπηρετούσε ως αγγελιοφόρος στην Τεχεράνη μεταξύ των Ταλιμπάν και της ιρανικής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων διαπραγματεύθηκε εξ ονόματος της αλ-Κάιντα, σε μια προσπάθεια να εγκατασταθούν οι οικογένειες της αλ-Κάιντα στο Ιράν.

Η απελευθέρωση αυτών των επιστολών είναι επίκαιρη λόγω της πρόσφατης συζήτησης σχετικά με την Αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Πολλά μέλη της αλ-Κάιντα είναι πιθανό εξακολουθούν να λειτουργούν μέσα στο ιρανικό έδαφος. Ενώ όλοι μας εστιάζουμε την προσοχή μας στο ISIS, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και την «σχετικά ήσυχη» συμπεριφορά της Αλ-Κάιντα.

Η Αλ-Κάιντα στο Ιράν και ο ρόλος τους.

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες/Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. (DNI) / dni.gov

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.