Γράφει ο Κάτς80
Τεράστιος ο αριθμός των νεκρών.
Οι μάχες έχουν αφήσει περισσότερους από 270.000 νεκρούς, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με πληροφορίες η οποίες βασίζονται σε ένα μεγάλο δίκτυο ιατρών και ακτιβιστών από πηγές σε ολόκληρη τη χώρα.
Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν είναι περίπου 80.000 άμαχοι, μεταξύ των οποίων τα 13.500 είναι παιδιά.
Πολύ περισσότεροι άνθρωποι είναι νεκροί, με ένα άγνωστο αριθμό που σκοτώθηκαν κρατούμενοι στα χέρια της κυβέρνησης, των ανταρτών ή τους τζιχαντιστές.
Εκατομμύρια εκτοπισμένοι.
Τον Ιανουάριο, τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι 13.500.000 άνθρωποι από έναν πληθυσμό προ-σύγκρουσης των 23 εκατομμυρίων, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η ανθρωπιστική οργάνωση (Save the Children), δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι τουλάχιστον 250.000 παιδιά ζουν υπό πολιορκία, και πολλοί αναγκάζονται να τρώνε ζωοτροφές για να επιβιώσουν.
Υπολογίζεται ότι περίπου 480.000 άνθρωποι ζουν υπό πολιορκία, σύμφωνα με την (NER High) Επιτροπή του ΟΗΕ, για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Περίπου 4,7 εκατομμύρια Σύριοι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.
«Είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός προσφύγων για μία σύγκρουση σε μια γενιά», Αντόνιο Γκουτέρες, τότε επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR), ανέφερε το 2015.
Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είναι στις γειτονικές χώρες, κυρίως την Τουρκία, η οποία έχει γίνει η μεγαλύτερη χώρα υποδοχής με περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια στο έδαφός της, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.
Ακολουθεί το Λίβανο με πάνω από ένα εκατομμύριο. Με περισσότερο από τα δύο τρίτα από αυτούς να ζουν σε «ακραία φτώχεια», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πάνω από 630.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.
Περίπου 225.000 Σύριοι έχουν καταφύγει στο Ιράκ και 137.000 στην Αίγυπτο.
Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, τα προβλήματα υγείας και τις αυξανόμενες εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Πολλοί ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς στην ένταξη τους.
Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων παραμένουν στην περιοχή, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν προσπαθήσει να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, και δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν όλοι τους στις ακτές ζωντανοί.
Οικονομία σε ερείπια.
Οι ειδικοί λένε ότι η σύγκρουση έχει θέσει την οικονομία της Συρίας πίσω σε σχεδόν τρεις δεκαετίες, και με σχεδόν όλα τα έσοδά τους να έχουν χαθεί, και το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής έχει καταστραφεί.
Η οικονομία έχει περάσει από μια μαζική αποβιομηχάνιση, επιχειρήσεις έχουν κλείσει, οι άνθρωποι είναι σε πτώχευση, και οι λεηλασίες και η καταστροφές είναι ο καθημερινός φόρος τους.
Το συστήματα εκπαίδευσης και υγείας έχει καταστραφεί.
Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2011, σύμφωνα με έναν ανώτερο υπάλληλο, ενώ η χώρα έχει επίσης πληγεί από σοβαρές διεθνείς κυρώσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό πετρελαίου, άμεσες και έμμεσες απώλειες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με 58 δισεκατομμύρια $ (52 δισεκατομμύρια ευρώ).
ΜΚΟ έχουν αναφέρει, ότι στη Συρία ζουν σχεδόν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και το 83% του φωτισμού στη χώρα δεν λειτουργεί πλέον.
Πηγή/πληροφορίες/al-monitor.com
Απόδοση/μετάφραση/Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Ντοκουμέντα