Γράφει ο Κάτς80
Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι δεν θα λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση εκπροσώπων του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, τις Κίνας και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι οι ξένες κατοχικές δυνάμεις της χώρας να φύγουν.
Το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν τώρα αναβάλλεται για αόριστο χρονικό διάστημα.
Το Αφγανιστάν είναι μια πολύ σημαντική περιοχή από άποψη γεωπολιτικής. Για δύο αιώνες φρουρούν την περιοχή που συνδέει την ενδοχώρα με την περιοχή Hindustan και τον Ινδικό Ωκεανό.
Η διάσπαση στο εσωτερικό των Ταλιμπάν.
Ο Akhtar Mohammad Μανσούρ, εξελέγη ως ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν, τον Ιούλιο του 2015, αφού επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του προηγούμενου ηγέτη τους, μουλά Ομάρ. Ο «διορισμός» του προκάλεσε μια εσωτερική διάσπαση μέσα στην οργάνωση. Έχει κατηγορηθεί ότι είχε στενές σχέσεις με την πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας Inter-Services Intelligence (ISI). (Πάντως, η πλειοψηφία της ηγεσίας των Ταλιμπάν συνδέονται με τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας).
Πηγές στους κύκλους των Ταλιμπάν, δήλωσαν ότι οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν στη Μέση Ανατολή, κυρίως στο Κατάρ, δεν υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του μουλά Μανσούρ. Με βάση τους εκπροσώπους των Ταλιμπάν στο Κατάρ, έχουν απορρίψει επίσης και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των εκπροσώπων της επίσημης κυβέρνησης των Ταλιμπάν που πραγματοποιήθηκαν στο Ισλαμαμπάντ τον Ιούλιο του 2015.
Ο Ηγέτης των Ταλιμπάν Akhtar Mohammad Mansour εξέφρασε την υποστήριξή του για μια πιο ηπειρωτικό-προσανατολισμένη στρατηγική.
Η πρώτη επίσημη δήλωση του Μανσούρ, μετά από την καθιέρωση του ως επικεφαλής των Ταλιμπάν. Δήλωση σχετικά με την ανάγκη για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, χωρίς καμία εξαίρεση, και την κατάργηση των συμφωνιών ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε η ειρήνη να μπορεί να καθιερωθεί στο Αφγανιστάν.
Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί απειλή για τους βόρειους γείτονές της χώρας, και ότι οι πρώην σοβιετικές χώρες της Κεντρικής Ασίας δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το αυτό το θέμα.
Η Ρώσος απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Zamir Kabulov, επιβεβαίωσε ότι έχουν επικοινωνία με τη νέα ηγεσία των Ταλιμπάν. Η Ρωσία μείωσε επίσης την ένταση της κριτικής τους προς το κίνημα των ανταρτών.
Η Κίνα συνεχίζει να βλέπει τους Ταλιμπάν ως πολιτική δύναμη, και συνεχίζει να προωθεί άμεσες διαπραγματεύσεις μαζί τους, και να διατηρεί δεσμούς με την ηγεσία των Ταλιμπάν, ενώ, ταυτόχρονα, το ISIS παραμένει ανοιχτά εχθρικό προς το Πεκίνο.
Τα συμφέροντα των αρμοδιοτήτων.
Υπάρχει μια εσωτερική διαμάχη στο εσωτερικό των Ταλιμπάν, καθώς και εσωτερικές αντιφάσεις μεταξύ των αφγανικών και των πακιστανικών αρχών, οι οποίες σχετίζονται με τα συμφέροντα των εξωτερικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Κατάρ, Τουρκία, Ρωσία και Κίνα).
Όπως και στη Συρία, το Κατάρ υποστηρίζει τους πιο ακραίους ισλαμιστές στο Αφγανιστάν. Το αφγανικό παρακλάδι του (Ισλαμικού κράτους) λειτουργεί προς το συμφέρον του Κατάρ. Η χώρα της Μέσης Ανατολής (Κατάρ) ενδιαφέρεται για τη γενική αποσταθεροποίηση της κατάστασης, και την αποτροπή της κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου προς την κατεύθυνση του Πακιστάν, της Ινδίας και της Κίνας (του αγωγού από το Ιράν και το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν-Πακιστάν Pipeline). Τα συμφέροντα της Ντόχα (Κατάρ), μέχρι αυτό το σημείο, συμπίπτουν με τα συμφέροντα της Άγκυρας, η οποία επιδιώκει επίσης να αναπροσανατολίσει τη ροή του αερίου από το Τουρκμενιστάν και το Ιράν.
Οι ΗΠΑ ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της αστάθειας στο Αφγανιστάν?, ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει προφορικά τη διαπραγματευτική διαδικασία, στην πραγματικότητα επιδιώκει να την εκτροχιάσει. Η Σταθεροποίηση της περιοχής μπορεί να δημιουργήσει ωφέλιμα έργα, και αυτό είναι πιθανό να μειώσει την αμερικανική επιρροή, και να αυξήσει τη ρωσική και την κινεζική επιρροή στην περιοχή.
Η Κίνα θέλει να κατασκευάσει μια νέα γραμμή του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού» μέσα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Το έργο έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις ΗΠΑ, που σχεδιάζει να διατηρήσει την πίεση στο Ιράν, για να ελέγχει την περιοχή στο σύνολό της.
Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αγωγό πετρελαίου στην Ινδία, ο οποίος περνά και μέσα από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Αυτό δείχνει την αύξηση της επιρροής της Ρωσίας σε μια περιοχή που έχει πρόσβαση στη ζώνη του Ινδικού Ωκεανού.
Το έργο της μεσημβρινής οικονομικής ολοκλήρωσης αποτρέπει άμεσα την παλιά ατλαντική στρατηγική απέναντι στη Ρωσία.
Η διαμάχη στο εσωτερικό των Ταλιμπάν αντανακλά στη σύγκρουση των εξωτερικών δυνάμεων, που προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν προς όφελος των δικών τους γεωπολιτικών στρατηγικών.
Σε αυτή τη μάχη, οι πακιστανικές αρχές διαιρούνται, ένα μέρος συνεχίζει την παλιά φίλο-αμερικανική ατλαντική Στρατηγική (ανάμεσά τους και πολλοί αξιωματούχοι του ISI / υπηρεσία πληροφοριών), ενώ ένα άλλο «κομμάτι» προσπαθεί σε μια πορεία προσανατολισμένη προς την ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και την ανάπτυξη της αμοιβαίας κερδοφορίας.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας