Άμυνα & Ασφάλεια

Οι ΗΠΑ δεν θα πετάξουν μακριά χωρίς τη Ρωσία

Γράφει ο Αλεξάντρ Χρολένκο, σχολιαστής του Πρακτορείου «Η Ρωσία σήμερα»

Στις αρχές Μαρτίου το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέθεσε σε δύο αμερικανικές εταιρείες την κατασκευή  πυραυλοκινητήρων, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους ρωσικούς πυραυλοκινητήρες RD-180.

Οι εταιρείες United Launch Services (ULA) και Aerojet Rocketdyne, υπέγραψαν, αντίστοιχα, με το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, συμβόλαια ύψους 46,6 και 115,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται έως το 2020, να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν για τα διαστημικά τους οχήματα  ρωσικούς πυραυλοκινητήρες υγρών καυσίμων, έως ότου φθάσουν-όπως προγραμματίζουν- σε διάστημα τεσσάρων ετών, τους Ρώσους συναδέλφους τους στον τομέα αυτό. Μπορούν όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες, να καλύψουν μια σημαντική τεχνολογική καθυστέρηση στον τομέα αυτό μέσα σε τέσσερα χρόνια; Θεωρητικά μπορούν, αφού όταν έχεις το χρήμα μπορείς να κάνεις τα πάντα.

RD-180 

Στο προσεχές μέλλον η αμερικανική εταιρεία Aerojet Rocketdyne θα παρουσιάσει τον πρωτότυπο κινητήρα AR1. Σε περίπτωση που η κατασκευή του, θα είναι επιτυχής,  το συμβόλαιο ύψους 115,3 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει υπογράψει, προβλέπει επιπλέον χρηματοδότηση του έργου, που μπορεί να φθάσει έως τα 536 εκατομμύρια δολάρια. Το αντίστοιχο έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία United Launch Alliance, με αρχική χρηματοδότηση ύψους 46,6 εκατομμυρίων δολαρίων και το οποίο προβλέπει την κατασκευή του πυραυλοκινητήρα  Vulcan BE-4  και  του πυραυλικού μηχανισμού προώθησης  Advanced Cryogenic Evolved Stage (ACES), μπορεί επίσης να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον κονδύλια ύψους έως 201,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πυραυλοκινητήρες πρέπει να παραδοθούν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις όχι αργότερα από την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

Ωστόσο τα χρήματα δεν μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδέες και τεχνολογίες, δηλαδή δεν εγγυώνται την επιτυχία. Εάν τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους λόγους, οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να κατασκευάσουν αμερικανικούς πυραυλοκινητήρες αντίστοιχους με τους ρωσικούς RD-180, σήμερα, ποιος ή τί είναι  αυτό που θα διασφαλίσει την τεχνολογική τομή και γενικά αξίζει να επενδύεις χρήματα σε κάτι που δεν έχεις;

Με τα 737 εκατομμύρια δολάρια που προαναφέραμε και τα οποία θα δοθούν για τον σχεδιασμό και κατασκευή των πυραυλοκινητήρων, θα μπορούσαν να αγοράσουν από την Ρωσία 24 έτοιμους αξιόπιστους πυραυλοκινητήρες  RD-180. Δυστυχώς όμως, στις σχετικές ακροάσεις που έγιναν στην αμερικανική Γερουσία για το θέμα αυτό, αποδείχθηκε πως η λογική και τα μαθηματικά βρίσκονται σαφώς σε δεύτερη μοίρα.

Το αμερικανικό Κογκρέσο, εδώ και καιρό εξετάζει ενεργά το ενδεχόμενο να σταματήσει  να αγοράζει ρωσικούς εξοπλισμούς.

Μάλιστα το αμερικανικό Κογκρέσο με αφορμή τις πολιτικές διαφωνίες με την Ρωσία, το 2014 απαγόρευσε την αγορά των πυραυλοκινητήρων RD-180, η οποία, εκ νέου, επετράπη με νόμο επί του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο του 2015. Η αμερικανική εταιρεία United Launch Alliance (η ίδια εταιρεία που ανέλαβε να κατασκευάσει  τον ανάλογο του ρωσικού πυραυλοκινητήρα) παρήγγειλε επιπλέον 20 ρωσικούς πυραυλοκινητήρες RD-180, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις. Οι παραδόσεις των πυραύλων της νέας παραγγελίας, θα αρχίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης παραγγελίας 29 πυραυλοκινητήρων RD-180 που προορίζονται για τον αμερικανικό πύραυλο-φορέα Atlas 5. Το μέγεθος της συνεργασίας αυτής καταδεικνύει πόσο επωφελής είναι για τις ΗΠΑ.

Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2016 ο πρόεδρος της επιτροπής για τις ένοπλες δυνάμεις, της Γερουσίας, Τζον Μακ Κέιν, και ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, (οι ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία), κατέθεσαν εκ νέου νομοσχέδιο, το οποίο ακυρώνει διάταξη του νόμου για τις κυβερνητικές δαπάνες το 2016 (ο οποίος δεν θέτει κανένα περιορισμό στις αγορές ρωσικών πυραυλοκινητήρων). Σύμφωνα με τη λογική του Μακάρθι, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να βασίζονται στη Ρωσία, σε ό,τι αφορά το διαστημικό τους πρόγραμμα.

Η Γενική Γραμματέας της αμερικανικής αεροπορίας Ντέμπορα Τζέιμς, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, πρότεινε παρόλα αυτά, να δημιουργηθεί απόθεμα από 18 ρωσικούς πυραυλοκινητήρες RD-180, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται έως ότου οι αντίστοιχοι αμερικανικοί περάσουν τα τεστ των δοκιμών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως θα συνεχίσουν  ν’ αγοράζουν ρωσικούς πυραυλοκινητήρες RD-180, επειδή οι προτροπές αυτές καθ’ αυτές του γερουσιαστή Μακκέιν δεν επαρκούν για να αντικαταστήσουν τους ρωσικούς πυραυλοκινητήρες που χρησιμοποιεί το Πεντάγωνο, κάτι που ενδέχεται να γίνει  και μετά το 2020.

Ο σχολιαστής του περιοδικού The National Interest Ντέηβ Ματζουμντάρ, (Dave Majumdar) αναφερόμενος στην προοπτική των αμερικανικών πυραυλοκινητήρων υγρών καυσίμων γράφει τα ακόλουθα: «Το νέο σύστημα (πυραυλοκινητήρων) θα είναι έτοιμο και θα χρησιμοποιηθεί όχι νωρίτερα από το 2023». Συν τοις άλλοις, μερικοί συνάδελφοι του γερουσιαστή  Μακκέιν, αποδίδουν τη σθεναρή του στάση, στη φιλία που έχει με τον ιδρυτή της εταιρείας SpaceX  Έλον Μασκ (Elon Musk) όπως και στο ότι προωθεί τα συμφέροντα του.

Η Ανταλλαγή ιδεών είναι πιο επωφελής από την ανταλλαγή πληγμάτων

Το Διάστημα μπορεί να γίνει και πεδίο συνεργασίας, αλλά και πεδίο στρατιωτικής αντιπαράθεσης  μεταξύ των ΗΠΑ της Ρωσίας και μιας σειράς χωρών. Τα δορυφορικά συστήματα  GPS, GLONASS (σ.σ. το ρωσικό σύστημα  GPS), οι δορυφόροι επικοινωνιών και οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι, αποτελούν την βάση του κέντρου διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Στον βαθμό που θα οξύνονται οι διεθνείς αντιθέσεις, είναι λογικό ότι ο καθένας θα επιδιώκει να προασπίσει τα δικά του συστήματα και να καταστρέψει τα δορυφορικά συστήματα του αντιπάλου του, ώστε να στείλει τα στρατεύματα του πίσω στον 20ο αιώνα.

Οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπ όψιν ολόκληρο το φάσμα των πιθανών απειλών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού περιοδικού The National Interest, το 2015 η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή ενός — τελευταίας τεχνολογίας  — αντιδορυφορικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, που αναπτύσσει την μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με όλους τους αντίστοιχους πυραύλους στον κόσμο.

Επίσης και τα πυραυλικά συστήματα C-400 (C-500) είναι σε θέση να καταστρέψουν  διαστημικά οχήματα που βρίσκονται σε διαστημική τροχιά.

Κατά την άποψη ξένων παρατηρητών, η Κίνα, έχει, επίσης, επιδείξει ότι είναι σε θέση να πραγματοποιεί  πολύπλοκους δορυφορικούς ελιγμούς σε διαστημική τροχιά, ενώ το 2015 πραγματοποίησε την έκτη κατά σειρά δοκιμή ενός υπερηχητικού τηλεκατευθυνόμενου ιπτάμενου συστήματος κρούσης (μερικές πηγές έκαναν λόγο για αντιδορυφορικό όπλο).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις δυνητικές απειλές αλλά και να διασφαλίσουν την ενημέρωση του Ενιαίου Διαστημικού Επιχειρησιακού Κέντρου, δημιουργούν νέα συστήματα  χαμηλής και γεωσύγχρονης τροχιάς γύρω από τη Γη. Για να παρακολουθούν επίσης δορυφορικά συστήματα του δυνητικού αντιπάλου που βρίσκονται σε τροχιά, υλοποιούν επίσης το διαστημικό πρόγραμμα Space Fence.

Η λογική του ανταγωνισμού των διαστημικών εξοπλισμών θα αναγκάσει μελλοντικά τις ΗΠΑ να παραιτηθούν πλήρως από την χρήση ρωσικών διαστημικών πυραυλοκινητήρων και άλλα κοινά διαστημικά προγράμματα. Εκτός των άλλων, η γνωστή θεωρία περί του ακαριαίου αμερικανικού πλήγματος σε οποιοδήποτε σημείο, προβλέπει τη δημιουργία αμερικανικού υπερηχητικού πυραύλου φορέα, ο οποίος θα είναι σε θέση να καταφέρει ένα υψηλής ακριβείας μη πυρηνικό πλήγμα από αμερικανικό έδαφος σε στόχους σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, σε διάστημα μιας ώρας από την στιγμή της εκτόξευσης.  Με τη χρήση ενός τέτοιου συστήματος, μπορεί με ένα μη πυρηνικό πλήγμα να αφοπλιστούν οι στρατηγικής σημασίας πυρηνικές δυνάμεις. Ωστόσο, η προφανής τεχνολογική καθυστέρηση στον τομέα των πυραυλοκινητήρων υγρών καυσίμων, μας κάνει να υποθέσουμε ότι στο άμεσο μέλλον  δεν θα καταστήσει εφικτή την κατασκευή ενός  τέτοιου πυραύλου-φορέας.

Η εξάρτηση των αμερικανικών διαστημικών προγραμμάτων από τους ρωσικούς πυραυλοκινητήρες που χρησιμοποιούνται στους πυραύλους —φορείς, θα συνεχισθεί για χρόνια. Δεν θα ήταν συνεπώς καλύτερο, να εγκαταλείψουν οι Αμερικανοί τις αμφιβόλου σημασίας ηγεμονικές τους αξιώσεις στην Γη και στο Διάστημα, ώστε να αναπτύξουμε την ειρηνική συνεργασία στον διαστημικό χώρο με αμοιβαίο όφελος και ασφάλεια;

Αλεξάντρ Χρολένκο, σχολιαστής του Πρακτορείου «Η Ρωσία σήμερα»

Πηγή: ria.ru/greece-russia2016.gr

 

Κατηγορίες:Άμυνα & Ασφάλεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.