Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Το Ισλαμικό Κράτος επεκτείνεται στη Λιβύη

Γράφει ο Κάτς80

Το κενό πολιτικής και η ασφάλεια στη Λιβύη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την εξτρεμιστική οργάνωση (Ισλαμικό Κράτος) η οποία έχει «επεκταθεί σημαντικά» στο έδαφος της, και ελέγχει την σύγκρουση στη βόρεια αφρικανική χώρα, ανέφεραν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 10/3/2916.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ που παρακολουθούν τα γεγονότα κατά της Λιβύης είπαν, ότι η μαχητική ομάδα έχει καταλάβει με επιτυχία τις περιθωριοποιημένες κοινότητες στο κέντρο της πόλης της Σύρτης, και της ελέγχει.

Έχει επίσης αυξηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα της στην πόλη Σαμπράθα και την πρωτεύουσα Τρίπολη, μέσω των τοπικών «προσλήψεων» ενισχύονται και από ξένους μαχητές, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Επίσης, «Ενώ η ISIL δεν παράγει προς το παρόν άμεσα έσοδα από την εκμετάλλευση του πετρελαίου στη Λιβύη, οι επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων πετρελαίου θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της χώρας». «Οι Λίβυοι έχουν όλο και περισσότερο πέσει θύματα σε ωμότητες της τρομοκρατικής ομάδας, με αποκορύφωμα αρκετές μαζικές δολοφονίες». Αναφέρει η έκθεση.

Η Λιβύη έχει ουσιαστικά ένα αποτυχημένο κράτος μετά την αποπομπή του το 2011 και τον θάνατο του δικτάτορα Moammar Καντάφι, το οποίο οδήγησε στην στρατιωτική κατάρρευση και τον κατακερματισμό της χώρας από ισχυρές δυνάμεις-φατρίες πολιτοφυλακών.

Από το 2014, μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει συγκροτηθεί στην Άπω Ανατολή, για την τεράστια, και πλούσια σε πετρέλαιο χώρα (Λιβύη), ενώ μια αντίπαλη ισλαμική κυβέρνηση έχει τη βάσει της στην Τρίπολη.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει προσπαθήσει να βοηθήσει για μια συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, και να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζονται σαν εξτρεμιστές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Λιβύη έχει γίνει όλο και πιο ελκυστική για τους ξένους μαχητές και την παρουσία τους στο Νότο. Οι χώρες της περιοχής προσφέρουν την πολιτική στήριξη τους και πιθανόν περισσότερο σε διάφορες ομάδες, τροφοδοτώντας περαιτέρω τη συνέχιση των μαχών.

Οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν το εμπάργκο όπλων, το οποίο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ζητήσει εξαιρέσεις και να παραμείνει στη θέση της, ώστε να επιβληθεί.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Λιβύης οι ένοπλες ομάδες, αναφέρει η έκθεση, ότι «οι κυβερνητικοί μισθοί συνεχίζουν να καταβάλλονται για να στρατολογούν πολεμιστές, ανεξάρτητα από την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή τους δεσμούς τους με τρομοκρατικές ομάδες».

Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι, ένοπλες ομάδες και τα εγκληματικά δίκτυα στη Λιβύη έχουν διαφοροποιηθεί επιπλέον, σε σχέση με της πηγές χρηματοδότησής τους, μεταξύ άλλων μέσω απαγωγών και παράνομη διακίνηση μεταναστών, και από προϊόντα πετρελαίου.

Όσον αφορά για της κυρώσεις, η έκθεση αναφέρει ότι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η ταξιδιωτική απαγόρευση σε άτομα από το καθεστώς Καντάφι συνεχίζει να «σπάσει», με μεγάλα ποσά των περιουσιακών στοιχείων να παραμένουν κρυμμένα και όχι παγωμένα, και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις επανειλημμένα παραβιάζονται, με άμεσο αποτέλεσμα το Ισλαμικό Κράτος να επεκτείνεται περισσότερο στη Λιβύη.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.