Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η υποχώρηση του παλιού  

Γράφει ο Κάτς80

Η Συρία έχει γίνει το κέντρο της προσοχής, διότι όλες οι αντιφάσεις του σύγχρονου κόσμου συγκεντρώνεται στη χώρα αυτή.

Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε μια αλήθεια για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην περιοχή. Η Συρία είναι το κλειδί για τη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, είναι ένα τεράστιο γεωπολιτικό μέγεθος που μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των δυνάμεων στον κόσμο. Κατά συνέπεια, όταν η Συρία αντιμετωπίζει μια τόσο ισχυρή αντιπαράθεση, αντανακλά επίσης και στις αντιφάσεις που υπάρχουν στον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, ο «παλιός κόσμος» υποχωρεί. Ο κόσμος που υπήρχε τα τελευταία 200-300 χρόνια, στον οποίο η Δύση ήταν η κυρίαρχη δύναμη, αυτό αρχίζει να αναιρείται, και ένας νέος κόσμος αρχίζει να διαμορφώνεται.

Η δραστηριότητα της Ρωσίας στη Συρία έχει αλλάξει την ισορροπία μεταξύ των δυνάμεων, τι στιγμή που η κατάσταση ήταν κοντά στην κατάρρευση, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εμφανίστηκαν στη Συρία. Η Στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας έχει μια πολύ σημαντική έννοια, δεδομένου ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις και στις περαιτέρω εξελίξεις στην περιοχή.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η σύγχρονη συριακή κοινωνία είναι ευμετάβλητη, και ότι η αντιπολίτευση στη Συρία δεν αποτελείται μόνο από εκείνους που έκαναν τρομακτικά εγκλήματα. Η αντιπολίτευση ήταν αρχικά κατά της στρατικοποίησης των διαφορών τους, αλλά οι μοναρχίες του Κόλπου, η Δύση, και οι άλλες περιφερειακές δυνάμεις ξεκίνησαν μια ένοπλη σύγκρουση πλήρους κλίμακας στη Συρία.

Όταν η Ουάσιγκτον συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, άνοιξε βιαστικά το λεγόμενο «δεύτερο μέτωπο» με τον ίδιο τρόπο που το έκανε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο χώρος μεταξύ της Κασπίας και της Μεσογείου είναι ένας «κορμός» που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ενωμένοι όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά και από ψυχολογία. Οι Κούρδοι, οι Άραβες, και οι Πέρσες είναι «αδέλφια». Η Δύση, θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να ενώσει τους ανθρώπους αυτούς, αλλά για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο ότι όλοι θα πρέπει να απολαμβάνουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Είναι αδύνατο να λυθεί το συριακό πρόβλημα χωρίς την Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ?. Αλλά νομίζω ότι η ίδια η ζωή θα επιτάξει να βρεθεί η κατάλληλη τακτική, για να δημιουργήσουν αυτό το νέο χώρο.

Χρήστος Κατσέας

1 reply »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.