Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η ώρα της Διπλωματίας?

Γράφει ο Κάτς80

Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν κάνει τη δουλειά τους, και έχουν αλλάξει την κατάσταση, αντιμετωπίζοντας τους κύριους αντιπάλους, το Daesh, τη Jabhat al-Nusra κ.α. αντιπολιτευτικές δυνάμεις.

Τώρα είναι η ώρα για διπλωματία.

Είναι αναγκαίο να παρακολουθείται συνεχώς η στάση των Αμερικανών, των Τούρκων και του Ερντογάν, όπως και τις Σαουδικής Αραβίας, μέσω της διπλωματικής οδού.

Φυσικά, η συριακή στρατιωτική ηγεσία θα προτιμούσε να αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας, αλλά αυτό θα επιβράδυνε τις συνομιλίες, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε η Ρωσία θα μπορούσε να επανέλθει, με ένα ακόμα πιο σταθερό ρόλο.

Η συμμετοχή της Ρωσίας στη συριακή τοπική σύγκρουση (όπως φαίνεται) άλλαξε τον γεωπολιτικό χάρτη της Μέσης Ανατολής. Οι κύριοι παίκτες στην περιοχή δεν θα είναι μόνο οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Ρωσία, το Ιράν. Ένα νέο σύστημα πρόκειται να σχηματιστεί, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η ισορροπία δυνάμεων αλλάζει μέσω της Συρίας. Η γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο, είναι εναρμονισμένη επίσης. Η Ρωσία έχει δείξει, τουλάχιστον, ότι δεν είναι κατώτερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πολιτική πρωτοβουλία, και μπορεί να αναλάβει Γεωστρατιγηκές πρωτοβουλίες.

Χρήστος Κατσέας

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.