Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

«Τρομοκρατικά δίκτυα σε όλοι την Ευρώπη»  

 Γράφει ο Κάτς80

Ο Salah Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στης Βρυξέλλες, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις του Παρισιού του Νοέμβριου, πιστεύεται ότι είχε σχεδιάσει μελλοντικές επιθέσεις στο βελγικό έδαφος. Αυτό ανακοινώθηκε την Δευτέρα από τον Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου σε ένα φόρουμ για την ασφάλεια.  

Ο Salah Αμπντεσλάμ.

«Οι πρώτες πληροφορίες που προέρχονται από τον Salah Αμπντεσλάμ είναι ότι χθες ήθελε να πάει στο Stade de France στο Παρίσι, ήθελε να είναι σε μια επίθεση αυτοκτονίας, αλλά σταμάτησε. Δεν ξέρουμε γιατί, αλλά σταμάτησε. Και η επόμενη πληροφορία είναι ότι ήταν έτοιμος να ξεκινήσει κάτι από τις Βρυξέλλες, και είναι ίσως η πραγματικότητα γιατί βρήκαμε πολλά όπλα, βαριά όπλα, στις πρώτες έρευνες γύρο από ένα νέο δίκτυο ανθρώπων γύρω από της Βρυξέλλες», αποκάλυψε ο υπουργός.

Ερωτηθείς αν ο Abdesalam είχε και άλλους συνεργούς, ο Reynders δήλωσε ότι είχε δεσμούς με εγκληματικά και τρομοκρατικά δίκτυα.

«Φυσικά. Υπάρχουν πολλά δίκτυα, όχι μόνο μέλη … μπορεί να είναι και μέλη της οικογένειάς του, οι άτομα με την ίδια ιδεολογία όπως και ο ίδιος, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές διασυνδέσεις μεταξύ των αποκαλούμενων τρομοκρατών και των εγκληματιών. Χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία, και χρησιμοποιούν τις ίδιες κρυψώνες, τα ίδια διαμερίσματα, τις ίδιες θέσεις. Και υπάρχουν πολλοί δεσμοί μεταξύ ορισμένων εγκληματιών, όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Παρίσι. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις δεν ήταν δυνατόν να βρεθούν διαμερίσματα με το ίδιο είδος των σχέσεων μεταξύ των ποινικών και των τρομοκρατών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Reynders, οι βελγικές αρχές έχουν βρει περισσότερα από 30 άτομα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, όπου 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας είχαν καθοριστικό ρόλο παρακολούθησης στον Αμπντεσλάμ, καθώς και πληροφορίες από την Τουρκία ειδικότερα.

Τη νύχτα της σφαγής, πιστεύεται ότι οδηγούσε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, το οποίο αργότερα ανακαλύφθηκε κοντά στην αίθουσα συναυλιών Bataclan.

Ενώ ο αδελφός του Brahim, ήταν ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας στις επιθέσεις, ο 26 – εξάχρονος ύποπτος πιστεύεται ότι φορούσε μια ζώνη εκρηκτικών, αλλά σταμάτησε στο τελευταίο λεπτό.

Χρήστος Κατσέας

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.