Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ασύμμετρη σύγκρουση «πολύπλοκων» πολιτισμών  

Γράφει ο Κάτς80

Το πρωί της 22ης Μαρτίου στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών έγιναν δύο εκρήξεις, και κάποια στιγμή αργότερα, οι εκρήξεις σημειώθηκαν και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας. Οι βελγικές αρχές αύξησαν το επίπεδο της  τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο. Στο ίδιο επίπεδο απειλής είχε βρεθεί και το Παρίσι, μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου.

Οι Εκρήξεις Τι συνέβη;  

Η πρώτη έκρηξη έγινε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στις 10.25πμ. Σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και περισσότεροι από 30 άτομα τραυματίστηκαν. Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι πριν από την έκρηξη έγιναν πυροβολισμοί, φωνάζοντας στα αραβικά. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στην ώρα του check-in της American Airlines στην αίθουσα αναχωρήσεων. Ταυτόχρονα με την πρώτη έκρηξη κοντά στα check-in counters, μια δεύτερη γινόταν στο σαλόνι αναχώρησης.

Το αεροδρόμιο άρχιζε να εκκενώνεται, ακυρωνόταν όλες οι πτήσεις και οι πτήσεις με προορισμό τις Βρυξέλλες κατευθυνόταν σε περιφερειακά αεροδρόμια.

Κάποια στιγμή μετά την έκρηξη στο αεροδρόμιο, στις 11.26 π.μ., εκρήξεις σημειωνόταν στους σταθμούς του μετρό των Βρυξελλών. Πλατεία Schuman και Maelbeek στο κέντρο της πόλης (είναι μέρος της ευρωπαϊκής συνοικίας, ο τόπος όπου βρίσκονται όλα τα κύρια θεσμικά όργανα της ΕΕ) . Περίπου 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Οι άνθρωποι εκκένωσαν τα κτίρια που βρίσκονταν κοντά στους σταθμούς, με το σύνολο του μετρό να κλείνει. Όπως και τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου είναι κλειστά.

Ορισμένοι λόγοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το 2015 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, η ασταθής κατάσταση στον ισλαμικό κόσμο, ιδιαίτερα στη Συρία, δημιούργησε στην ευρωπαϊκή ήπειρο ένα χάος, όπου πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτει, κατά την ίδρυση της, την οποιασδήποτε μορφής συλλογικής ταυτότητας. Αυτό έχει προκαλέσει την εντατικοποίηση των εθνο-κοινωνικών συγκρούσεων. Ως αποτέλεσμα αυτής της μετανάστευσης, η πολιτική της ΕΕ στην Ευρώπη έχει γίνει κατοικία από εθνο-κοινωνικές ομάδες μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, που είναι στην πραγματικότητα οι φορείς της αρχαϊκής και σταθερής ισλαμιστικής συνείδησης, η οποία δεν είναι γνωστή στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες είναι ένα παράδειγμα της σύγκρουσης των πολιτισμών και άμεση συνέπεια της πολιτικής της πολυπολιτισμικότητας της ΕΕ.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.