Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

ΗΠΑ, η αστυνομία συλλαμβάνει τον έμπορο χρυσού του Ερντογάν

Γράφει ο Κάτς80

Η αστυνομία των ΗΠΑ συνέλαβε έναν ιρανό-τουρκικό «πολύτιμο» αντιπρόσωπο χρυσού, που ανήκει στο στενό κύκλο του Ερντογάν.

Λέγεται ότι είχε παραβιάσει τις πλέον, καταργηθείσες κυρώσεις στο Ιράν. Δεν είναι σαφές αν το γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ θα επεκτείνει τις κατηγορίες του στα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο ιρανό-τουρκικός έμπορος χρυσού Reza Zarrab συνελήφθη στο Μαϊάμι το Σάββατο, αναφέρει το Bloomberg. Οι αμερικανικές αρχές τον κατηγορούν για καταστρατήγηση των κυρώσεων κατά του Ιράν κατά τη διάρκεια των ετών, και στο πλαίσιο αυτό ξεπλένονταν μαύρα χρήματα.

Ο Zarrab, ιδιοκτήτης του Royal Holding, καθώς και δύο άλλοι, Camelia Jamshidy και ο Hossein Najafzadeh, κατηγορούνται επίσης ότι, μέσω μιας εταιρείας στο διαδίκτυο, οδηγούσαν τις αμερικανικές τράπεζες άθελά τους να πραγματοποιούν παράνομες οικονομικές συναλλαγές. Αυτό δείχνει το κατηγορητήριο της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης.

Ο Zarrab θεωρήθηκε ως ο μεσάζων για τους ιρανούς επιχειρηματίες οι οποίοι λόγω των κυρώσεων δεν θα μπορούσαν να προβούν σε οικονομικές συναλλαγές και ως εκ τούτου θα έπρεπε να κάνουν τις πληρωμές μέσω παρακάμψεις.

Η σύλληψη θα μπορούσε επίσης να γίνει ένας πονοκέφαλος για την τουρκική κυβέρνηση. Επειδή ο Zarab λέγεται ότι έχει πληρώσει μίζες εκατομμύριων σε πρώην υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης τον Zafer Caglayan, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Egemen Bağış και τους γιους τους, για να λάβει την υποστήριξη τους για τις πράξεις και τις συναλλαγές του, ανέφερε το Τ24. Ο Zarrab έχει επίσης στενές σχέσεις με τον τούρκο ηγέτη Ερντογάν και τον εσωτερικό κύκλο του Ερντογάν, γράφει η εφημερίδα Sözcü. Ο Zarrab ασχολείται με την εξαγωγή του χρυσού.

Σε σχέση με τις συλλήψεις ο διευθυντής του FBI Diego Rodriguez είπε σε μια δήλωση του «Οι κατηγορίες που έχουν τεθεί σήμερα είναι ένα μήνυμα για την πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα των κατηγορουμένων, οι οποίοι προσπαθούν να κρύψουν».

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες/deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Διαφημίσεις

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.