Άμυνα & Ασφάλεια

Η Ευρώπη πρέπει να ενοποιήσει τα δίκτυα των πληροφοριών, κατά τους ισραηλινούς εμπειρογνώμονες ασφαλείας

Γράφει ο Κάτς80

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο, al-monitor.com

Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες ασφαλείας ισχυρίζονται ότι ο μεγάλος αριθμός των μυστικών υπηρεσιών και η έλλειψη συνεργασίας στην Ευρώπη εμποδίζει μια αποτελεσματική απάντηση στη μάχη κατά του Ισλαμικού κράτους, το οποίο αποκαλεί ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ως «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η αυξανόμενη πίεση στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) προκαλεί την οργάνωση να αλλάξει, και να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της», ανέφερε ένας πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος της Μοσάντ στο Al-Monitor, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Η οργάνωση έχει χάσει αρκετό έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες και συνεχίζει να έχει στρατιωτικές ήττες στο έδαφος της. Υπό το φως αυτής της κατάστασης, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ISIS αλλάζει τη στρατηγική του. Από τις προσπάθειες να επεκτείνουν και να συνεχίσουν την οικοδόμηση ενός χαλιφάτου, τώρα έρχεται η στροφή προς μια νοοτροπία επιβίωσης, και συντήρησης του ενεργητικού τους. Επιπλέον, τονίζει τώρα την έναρξη των πολλών, υψηλής ποιότητας τρομοκρατικών επιθέσεων σε ευαίσθητες τοποθεσίες στη Δύση, με την εστίασή του στην κοντινή Ευρώπη, στην οποία μπορεί να λειτουργήσει σχετικά εύκολα».

«Η Δύση πρέπει να μάθει και να καταλάβει, να προετοιμαστεί για αυτό και αμέσως να ριχτή στη μάχη εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά».

Η Δύση εξακολουθεί να γνωρίζει ότι το Ισραήλ έχει την πιο συσσωρευμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας, από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκε.

Η Ευρώπη Θα πρέπει να χαρτογραφήσει τους τομείς στους οποίους οι σπόροι του τρόμου έχουν σπαρθεί και καλλιεργηθεί. Θα πρέπει να ξέρουν τι λέγεται στα τζαμιά όπου υπάρχουν. Πρέπει να γνωρίζουν που βρίσκονται οι εξτρεμιστές και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών που θα προσπαθεί να αποτρέψει την «εκπλήξεις».

Ένας από τους δράστες της σφαγής στις 13 Νοέμ στο Παρίσι, κατάφερε να κρυφτεί για μήνες σε γειτονιά των Βρυξελλών στο (Molenbeek). Οι Ισραηλινές πηγές ασφαλείας λένε ότι αυτό αποδεικνύει ότι η εν λόγω περιοχή, όπως και άλλα μέρη της Ευρώπης, διαθέτει υποδομές που στηρίζουν την τρομοκρατία. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί πλήρως.

Το κύριο πρόβλημα στη σημερινή Ευρώπη, είπε ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός από τη μονάδα πληροφοριών του Ισραήλ των Αμυντικών Δυνάμεων του (IDF), είναι η έλλειψη συγχρονισμού και ανάλυση πληροφοριών. Παρά το ότι η Ευρώπη φαινομενικά είναι ενωμένη, οι οργανισμοί ασφαλείας και υπηρεσίες πληροφοριών της είναι διάσπαρτες και ασύνδετες. Δεν συνεργάζονται επαρκώς η μια με την άλλη. Σύμφωνα με την πηγή, υπάρχουν έξι υπηρεσίες ασφαλείας και οργανισμοί, μόνο στης Βρυξέλλες. Το Βέλγιο έχει 192 οργανισμούς ασφαλείας, ενώ η Γερμανία έχει 16 υπηρεσίες πληροφοριών.

Είπε ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό των εργαζομένων στα αεροδρόμια στην Ευρώπη είναι μουσουλμάνοι. Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι νομοταγείς πολίτες και δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία, αλλά ακόμη και ένας μόνο εργαζόμενος, ο οποίος συμφωνεί να περάσει λαθραία μια βόμβα η ένα γιλέκο με εκρηκτικά σε ένα αεροπλάνο ή σε ένα τερματικό του σταθμού, μπορεί να προκαλέσει τρομερή ζημιά. Αυτό είναι μια ωρολογιακή βόμβα. Ένα τέτοιο σενάριο έχει ήδη «παίξει» με το  ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος  που συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά, τον Οκτώβριο.

«Το ισλαμικό Κράτος και η τρομοκρατία του θέλει να καταστρέψει τη Δύση και να την αντικαταστήσει. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό, τόσο ποιο σύντομη και λιγότερο δύσκολη θα είναι η διαδρομή προς τη νίκη. Στο διαδίκτυο πρέπει να παρακολουθούμε όλα αυτά τα μέσα που προσλαμβάνουν επίδοξους μαχητές. Αυτή είναι μια αργή και χρονοβόρα εργασία. Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού, αλλά με την σωστή κατανομή των πόρων και τη σωστή κατανόηση της πραγματικότητας, η νίκη θα είναι δυνατών να πραγματοποιηθεί.

Απόδοση/μετάφραση/Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.