Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

G-77 ομάδα του ΟΗΕ απορρίπτει της κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας

  Γράφει ο Κάτς80

Η G-77 και η Κίνα επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους στη Βενεζουέλα, μετά την ανανέωση και εντολή του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα κατατάσσοντας τη Βενεζουέλα ως απειλή.

Στης 3 Μαρτίου ένα εκτελεστικό διάταγμα υπέγραψε ο Πρόεδρος Ομπάμα ανανεώνοντας τις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, αναφερόμενος στην κατάσταση της Νότιας Αμερικής ως «εθνική έκτακτη ανάγκη σε σχέση με την ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλητική για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που θέτει η κατάσταση στη Βενεζουέλα».

Η G-77 είναι ο μεγαλύτερος διακυβερνητικός οργανισμός των αναπτυσσόμενων χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος «παρέχει τα μέσα για τις χώρες του Νότου και προωθεί τα συλλογικά οικονομικά τους συμφέροντα και ενισχύει την κοινή διαπραγματευτική τους ικανότητα σε όλα τα μεγάλα διεθνή οικονομικά ζητήματα εντός των Ηνωμένων Εθνών, και την προώθηση της συνεργασίας του Νότου για την ανάπτυξη», σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους.

Η ομάδα αντιπροσωπεύει το παγκόσμιο Νότο, και διαθέτει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κούβα, τον Ισημερινό, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και τη Βολιβία. Άλλες περιοχές που εκπροσωπούνται από τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

«Απόρριψη στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την ανανέωση μονομερών κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Η δήλωση συνεχίζει λέγοντας ότι η «G-77 και την Κίνα υπογραμμίζουν τη θετική συμβολή της Βενεζουέλας στην ενίσχυση της συνεργασίας του (Νότου-Νότου), της αλληλεγγύης και τις φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τα έθνη, με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης», μεταφέροντας την αλληλεγγύη.

Απαιτεί επίσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ «αξιολόγηση και εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων για ένα διάλογο με τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την αρχή του σεβασμού της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών». Ως εκ τούτου, καλεί να καταργηθεί το προαναφερθέν εκτελεστικό διάταγμα.

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες/Telesur

Διαφημίσεις

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.