Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Βρυξέλλες η επόμενη ημέρα?  

Γράφει ο Κάτς80

Η ταυτότητα των δύο βομβιστών αυτοκτονίας που έπληξαν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη σύνδεση μεταξύ των τοπικών οργανωμένων εγκληματικών δικτύων με ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Οι Αστυνομικές δυνάμεις ήταν ήδη «εξοικειωμένοι» με τους αδελφούς El Barkaoui, καθώς οι δύο από αυτούς είχαν συλληφθεί για βίαια εγκλήματα που αφορούσαν τη χρήση όπλων στις Βρυξέλλες.

Η περιοχή Molenbeek ήταν ανέκαθεν ένα κομβικό σημείο για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στη Βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια ανησυχητική τάση της συμπαιγνίας μεταξύ των τοπικών εγκληματικών συμμοριών με ριζοσπάστες ισλαμιστές ιδεολόγους, που οδηγεί σε ταχεία πρόσβαση σε όπλα και ασφαλή καταφύγια για τους σουνίτες εξτρεμιστές μαχητές.

Η Αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποιούν για ένα ενδεχόμενο πιθανό σχέδιο διεξαγωγής επιθέσεων, είναι πιθανό ότι οι αρχές θα επιβάλουν προσωρινούς περιορισμούς μετακίνησης για την προστασία του τοπικού πληθυσμού.

Η τρομοκρατική απειλή αναμένεται να παραμείνει αυξημένη στις Βρυξέλλες.

Η δομική σύνδεση μεταξύ ποινικών και ισλαμικών ομάδων απαιτεί μια μακροπρόθεσμη πολιτική που να αντιμετωπίζει τις κοινωνικό-οικονομικές πτυχές. Η πρωτεύουσα της Ευρώπης θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολύπλοκων επιθέσεων σε ειδικές περιοχές, καθώς και επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους».

Ενώ, οι περιοδικές αστυνομικές επιχειρήσεις όπως εκείνες στο Verviers τον Ιανουάριο του 2015 ή στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 που θα μπορούσαν να περιγραφούν ως επιτυχής, είναι απίθανο ωστόσο να ξεριζώσουν ριζικά τα δίκτυα που έντονα ιδρύθηκαν σε ορισμένες από τις φτωχότερες συνοικίες της πρωτεύουσας.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.