Άμυνα & Ασφάλεια

Η Ινδία ενισχύει την περιφερειακή ναυτική πρωτοκαθεδρία της

Γράφει ο Κάτς80

Η Ινδία έχει μετατοπίσει τη στρατηγική εστίασης της από το στρατό στο ναυτικό, και επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες κινεζικές κινήσεις και να εξασφαλίσει τις θαλάσσιες οδούς ενέργειας.

Η Ινδία τόνισε πρόσφατα το ρόλο που το ναυτικό θα διαδραματίσει για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της. Η πρωταρχική κινητήρια ναυτική δύναμη είναι στο επίκεντρο της Ινδίας, για να μπορέσει η χώρα να γίνει η πρωταρχική μεγάλη δύναμη στον Ινδικό Ωκεανό.

Αυτό συνεπάγεται και την αντιμετώπιση της περικύκλωσης από μια πιθανή μελλοντική ηγεμονία της Κίνας, καθώς και ενδεχομένως, προσθέτοντας αξία στην περιφερειακή προσπάθεια για την ασφάλεια από την τρέχουσα ηγεμόνα, ΗΠΑ.

Καθώς η οικονομία της Ινδίας συνεχίζει να αυξάνεται, γίνεται όλο και πιο εξαρτημένη από τις αδιάλειπτες ροές ενέργειας από περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική. Ως εκ τούτου, παρόμοια με την Κίνα, η χώρα έχει μετατοπιστεί πρόσφατα από την παραδοσιακή εστίασή της στο στρατό ξηράς. Ως αποτέλεσμα, το ναυτικό έχει αναγνωριστεί ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής από την ινδική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Μόδι να πραγματοποιεί τα «βαφτίσια» του ινδικού αεροπλανοφόρου (Vikramaditya) λίγο μετά την ορκωμοσία του.

Το Ναυτικό της Ινδίας θα συμβάλει στην εξασφάλιση όχι μόνο της ενέργειας και των εμπορικών ροών από άλλες περιοχές για την ίδια την Ινδία, αλλά και την Ανατολική Ασία.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ειδικότερα η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, είναι ζωτικής σημασίας, και κάτι περισσότερο από περιφερειακή οικονομική σταθερότητα.

Καθώς το πεδίο της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής εξουσίας συνεχίζει την αδυσώπητη στροφή του προς τα ανατολικά, οι τρεις αυτές οικονομίες και οι άμεσοι γείτονές τους θα είναι κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα, ειδικά υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσεις της Ευρωζώνης.

Η χρησιμότητα του Ινδικού Ναυτικού για τις ΗΠΑ έχει αυξηθεί, αλλά με την προϋπόθεση του σεβασμού των βασικών γεωπολιτικών συμφερόντων της Ινδίας.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.