Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η σημασία της επίσκεψης του Ομπάμα στην Αργεντινή

Γράφει ο Κάτς80

Η Γεωπολιτική σημασία της Αργεντινής.

Η Αργεντινή είναι η μεγαλύτερη χώρα πληθυσμιακά στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής μετά τη Βραζιλία, και η μεγαλύτερη ισπανόφωνη χώρα στην περιοχή. Είναι η πλέον οικονομικά ανεπτυγμένη χώρα στη Νότια Αμερική και είναι η κινητήρια δύναμη της ηπειρωτικής ολοκλήρωσης. Τόσο η Αργεντινή όσο και η Βραζιλία θα μπορούσαν να μετατρέψουν την περιοχή της Λατινικής Αμερικής σε ένα ανεξάρτητο πόλο μέσα σε ένα πολυπολικό σύστημα διεθνών σχέσεων.

Η γεωγραφική θέση της Αργεντινής και οι κλιματικές συνθήκες δίνουν στη χώρα ποικιλίες γεωργικές και φυσικούς πόρους, και παρέχει έτσι ένα σημαντικό πολιτιστικό και οικονομικό πλαίσιο για όλες της χώρες της Νότιας Αμερικής, καθώς επίσης την καθιστούν σχετικά ασφαλή από εξωτερικές δυνάμεις.

Η Αργεντινή στον 20ο αιώνα, και η αγγλοσαξονική κυριαρχία.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Αργεντινή ήταν κάτω από την επιρροή των ξένων δυνάμεων (Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ), και μόνο μετέπειτα προσπάθησε να ακολουθήσει ανεξάρτητη πολιτική. Ο πιο σημαντικός υποστηρικτής της μετατροπής της Αργεντινής σε μια ανεξάρτητη δύναμη από τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας ήταν ο πρόεδρος Χουάν Ντομίνγκο Περόν.

Το οικονομικό πρόγραμμα του έδωσε έμφαση στην εκβιομηχάνιση και την αυτοδιάθεση της Αργεντινής, και ως εκ τούτου, είχε εγκριθεί από πολλές φατρίες των συντηρητικών εθνικιστών, καθώς και από ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης.

Το 1955, ο Περόν ανατράπηκε από τον στρατό και εξορίστηκε στην Ισπανία. Το 1976, μια στρατιωτική χούντα ανέτρεψε την κυβέρνηση της συζύγου του, Isabel. Η κυβέρνηση που χρησιμοποίησε το στρατό για να έρθει στην εξουσία κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου επικεντρώθηκε στην πλήρη υποταγή της χώρας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο περιφερικός ρεαλισμός στην Αργεντινή.

Το 1989, ο Κάρλος Μένεμ ήρθε στην εξουσία, και υπό την ηγεσία του η χώρα άρχισε να αλλάζει στο πνεύμα του νεοφιλελευθερισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η οικονομική κατάρρευση το 1998.

Η σημερινή κατάσταση.

Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχε επισκεφθεί την Αργεντινή για περισσότερα από 12 χρόνια. Η επίσκεψη του Ομπάμα στην Αργεντινή ήταν ένα σημάδι υποστήριξης για τον προστατευόμενο του Mauricio Macri.

Πιστεύει κανείς ότι πήγε εκεί μόνο για tango (χορό) ή για ψάρεμα?. Άλλα ως απόδειξη του γεγονότος ότι η περιφερειακή στρατηγική του ρεαλισμού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε εξέλιξη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα του εξωτερικού χρέους της Αργεντινής.

Είναι πιθανό ότι υπό την πίεση των ΗΠΑ, το ΔΝΤ θα κάνει ορισμένες παραχωρήσεις προς την Αργεντινή, αλλά ο λαός της Αργεντινής θα πληρώσει θανατηφόρα με την κυριολεκτική έννοια του όρου.

Παρά το φίλο-αμερικανικό προσανατολισμό του νέου προέδρου της Αργεντινής, οι άνθρωποι της Αργεντινής, σύμφωνα με έρευνα (LAPOP), εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό δύσπιστοι ως προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ομπάμα στη επίσκεψη του συνάντησε μαζικές διαδηλώσεις, και μεταξύ άλλων, η παρουσία του Αμερικανού προέδρου υπενθύμισε στους Αργεντινούς τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τα φίλο-αμερικανικά στρατιωτικά καθεστώτα. Η επίσκεψη Ομπάμα συνέπεσε με την επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1976 που ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση Περόν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς όσων σκοτώθηκαν από τα χέρια του φίλο-αμερικανικού καθεστώτος, ακόμα ανέφερε ότι έχει αποχαρακτηρισμένα κάποια έγγραφα για το θέμα αυτό, και ότι οι ΗΠΑ ήταν ασυνεπής στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.