Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ο (ΙΑΕΑ) προειδοποιεί ότι υπάρχει σοβαρή απειλή ενδεχόμενης «πυρηνικής τρομοκρατίας»  

Γράφει ο Κάτς80

Μόλις δύο ημέρες μετά το χτύπημα του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες έγινε σαφές ποιο ήταν το επόμενο σχέδιό τους, ή θα μπορούσε να είναι ακόμα. Ένας φρουρός ασφαλείας, ο οποίος πήγε βόλτα το σκύλο του, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, ανέφερε η εφημερίδα (Derniere Heure). Η κάρτα ασφαλείας του είχε κλαπεί, γεγονός το οποίο έβαλε σε συναγερμό τους ερευνητές δεδομένου ότι ο άνθρωπος ήταν μέλος του προσωπικού ασφαλείας σε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Αυτό κάνει ακόμα πιο ανησυχητική την όλη υπόθεση.

Ο Γιουκίγια Amano ο οποίος είναι γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) προειδοποιεί ότι «η τρομοκρατία εξαπλώνεται και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών υλικών».

Ο ίδιος λέει ότι δεν είναι αδύνατο οι εξτρεμιστές να καταφέρουν να κάνουν έναν  «πρωτόγονο» εκρηκτικό μηχανισμό, και ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι τα κράτη μέλη του ΔΟΑΕ θα πρέπει να έχουν συνεχές ενδιαφέρον για την ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΔΟΑΕ έχει καταγράψει σχεδόν 2.800 περιπτώσεις παράνομης διακίνησης, οι οποίες περιλαμβάνουν και την μη εξουσιοδοτημένη κατοχή ή απώλεια πυρηνικών υλικών από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τις «βρώμικες βόμβες» που οι τρομοκράτες πιθανότατα θα οικοδομήσουν από την ενσωμάτωση των ραδιενεργών υλικών εκτός από το ουράνιο ή το πλουτώνιο σε συμβατικά όπλα.

Αυτό το είδος του υλικού μπορεί να βρεθεί σε μικρές ποσότητες σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, συχνά με λιγότερη ασφάλεια. Μια ποσότητα πλουτωνίου σε μεγέθους πορτοκάλι μπορεί να διαμορφωθεί σε ένα ισχυρό πυρηνικό όπλο.

Τέτοιες «βρώμικες βόμβες» είναι αρκετές για να προκαλέσουν σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη στον κόσμο ένα τεράστιο πανικό. Και ως εκ τούτου οι ψυχολογικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, δήλωσε ο Amano.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Σχάσιμων υλικών, εξακολουθεί να υπάρχει αρκετό πλουτώνιο και ουράνιο με υψηλό βαθμό εμπλουτισμού στον κόσμο, το οποίο θα επιτρέψει την ανάπτυξη σχεδόν 20.000 όπλων του μεγέθους που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα το 1945.

Χρήστος Κατσέας

Πηγή/πληροφορίες/iaea.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.