Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Το Ιράν θα αναπτύξει Ειδικές Δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ  

Γράφει ο Κάτς80

Ένας ανώτερος διοικητής του στρατού στο Ιράν δήλωσε σε δημοσιογράφους στις 23 Μαρτίου ότι Ειδικές Δυνάμεις θα αναπτυχθούν ως «σύμβουλοι» για τη Συρία και το Ιράκ. Αυτό θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που οι δυνάμεις του Στρατού σε αυτή την περίπτωση, καταδρομείς και ελεύθεροι σκοπευτές ταχείας απόκρισης θα λειτουργήσουν εκτός ιρανικών συνόρων από το τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ της δεκαετίας του 1980.

Ο στρατός ήταν πρωτογενές στρατιωτική δύναμη στο Ιράν πριν από την επανάσταση του 1979. Η IRGC, (φρουροί της επανάστασης) από την άλλη πλευρά, ιδρύθηκαν μετά την επανάσταση επιφορτισμένοι με την προστασία της επανάστασης και την εξισορρόπηση έναντι ενός πραξικοπήματος από το στρατό, το οποίο οι κληρικοί είδαν με καχυποψία εκ των προτέρων στους δεσμούς τους με τη μοναρχία. Τα δύο θεσμικά όργανα είναι «αντίπαλοι» από τότε.

Ο στρατός είναι μια παραδοσιακή στρατιωτική οργάνωση, ενώ η Φρουρά επιδιώκει την ασύμμετρη και «επαναστατική» μέθοδο του πολέμου. Καθένα από αυτά τα όργανα έχει τα δικά του υποστηρικτικά σώματα, ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας.

Ιρανός ελεύθερος σκοπευτής, ταχείας αντίδρασης εξοπλισμένος με AM-50 Sayyad τουφέκι, κατά τη διάρκεια μιας άσκησης( Μάρτιος, 2016).

Από το 1979, ωστόσο, οι κληρικοί έχουν περιθωριοποιήσει το στρατό υπέρ του IRGC. Το Σώμα των φρουρών της επανάστασης λαμβάνει καλύτερο εξοπλισμό και χρηματοδότηση, ακόμη κι αν είναι μόνο το ένα τρίτο σε μέγεθος (150.000 άνδρες σε σύγκριση με 350.000) σε σχέση με το Στρατό. Δεσπόζει σε στρατιωτικές υποθέσεις του Ιράν, όπου και παράγουν σχεδόν όλους τους ανώτερους αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου.

Ο στρατός, για παράδειγμα, φαίνεται να είναι υπεύθυνος για την εξασφάλιση των δυτικών συνόρων του Ιράν με το Ιράκ. Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του στρατού ανακοίνωσε στα μέσα Μαρτίου ότι μια ειδική ομάδα εξουδετέρωσε δύο «τρομοκρατικά κύτταρα» του Ισλαμικού Κράτους με γιλέκα αυτοκτονίας όπου είχαν διεισδύσει στα σύνορα της χώρας.

Οι επίγειες δυνάμεις του Στρατού επίσης φέρεται να είχαν αναπτύξει στρατεύματα, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη διέλευση των συνόρων για να παράσχουν ασφάλεια στους 800.000 ιρανούς προσκυνητές στο Ιράκ τον Δεκέμβριο του 2015.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της αποστολής στρατού στη Συρία και το Ιράκ αντιπροσωπεύει μια απόκλιση από τη συνταγματική αποστολή του, να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν.

Η ανακοίνωση για την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων ήρθε μετά τη συμφωνία για κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία τον περασμένο μήνα. Η Διακοπή των εχθροπραξιών το Φεβρουάριο, σημαίνει ότι το Ιράν δεν χρειάζεται πλέον να διατηρεί τα 2.500 στρατεύματα με τα οποία ξεκίνησε επιθετικά τον περασμένο μήνα στο βόρειο Χαλέπι για να κόψει την κύρια οδό ανεφοδιασμού των ανταρτών από την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας είναι απλώς μια αντανάκλαση της Τεχεράνης για αναμόρφωση των δυνάμεων της στη χώρα ώστε να αντικατοπτρίσει τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο έδαφος του πολέμου.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.