Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ο ISIS Επεκτείνεται στη Νοτιοανατολική Ασία

 Γράφει ο Κάτς80

Το ISIS αγωνίζεται να επεκτείνει την επιρροή του στη Νοτιοανατολική Ασία εν μέσω της δραματικής κατάρρευσης που ξεκίνησε όταν άρχισε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Σύμφωνα με τη λογική της ηγεσίας του ISIS, αυτή η περιοχή όπως η Βόρεια Αφρική θα μπορούσε να γίνει μια νέα βάση της τρομοκρατικής ομάδας, εάν χάνει το έδαφος στη Συρία και το Ιράκ.  Είναι γνωστό ότι 1.000 με 1.500 πολίτες της Μαλαισίας και της Ινδονησίας φέρεται να έχουν προσχωρήσει στο ISIS και την Al Nusra στη Συρία και το Ιράκ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ISIS έχει ήδη σταλεί στην Ινδονησία περίπου 100 μαχητές με επικεφαλής τον Bahrun Naim , προκειμένου να καθορίσει τις σχέσεις της θυγατρικής οργάνωσης στη Νοτιοανατολική Ασία, με τον Katibah Nusantara. Ο Naim έχει συμμετάσχει στον πόλεμο στη Συρία και επίσης είναι γνωστός ως παραγωγός τον βίντεο προπαγάνδας του ISIS.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο στόχος του Naim είναι να ενώσει τις προσπάθειες των διάσπαρτων ισλαμικών ομάδων στην Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη. Ο Katibah Nusantara έχει δημιουργήσει μια σειρά από ιστοσελίδες που προσλαμβάνουν νέους για τη στελέχωση τις οργάνωσης. Στην υγεία, εκπαιδευτικούς, μηχανικούς, φυσικούς εκπαιδευτές, δικηγόρους, θεολόγους και λογιστές, ότι χρειάζονται κυρίως στην τρομοκρατική ομάδα.

Τουλάχιστον 4 περιφερειακές ομάδες φέρεται να ισχυρίστηκαν υποταγή στον Katibah Nusantara.

Στις 14 Ιανουαρίου, η τρομοκρατική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας σκότωσε 2 άτομα και τραυμάτισε 24. Οι ινδονησιακές Ειδικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι ο Bahrun Ναΐμ ήταν οργανωτής της επίθεσης. Ο Katibah Nusantara φέρεται να ετοίμαζε μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις που στόχευαν εναντίον των τοπικών τουριστικών υποδομών και ξένους πολίτες, αυτό θα επηρέαζε την οικονομία της Ινδονησίας.

Τώρα, το τοπικό υποκατάστημα του ISIS δεν μπορεί να προβεί σε μια σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια ακόμα. Ωστόσο, αν οι τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν επέμβουν, ο Katibah Nusantara κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σε θέση να εδραιωθεί στην περιοχή και να αρχίσει έναν πόλεμο τρομοκρατίας.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.