Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Σχέσεις, Ομπάμα – Ερντογάν  

Γράφει ο Κάτς80

O Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα απέρριψε το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στα εγκαίνια ενός τουρκικού τζαμιού, έξω από την Ουάσιγκτον, που χρηματοδότησε με 100 εκατομμύρια δολάρια η τουρκική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την επίσκεψη του τελευταίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει σε εγκαίνια σε ένα τζαμί στο Μέριλαντ, και μέσα στην εβδομάδα να παραστεί στη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον. Προηγουμένως, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας (Abdullah II) κατηγόρησε τον Ερντογάν για συνεργασία με τους τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες Independent και Guardian, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας (Abdullah II), στις 11 Ιανουαρίου, έκανε μια ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, και ανέφερε ότι η εκπαίδευση και η αποστολή τρομοκρατών στην Ευρώπη είναι μέρος της πολιτικής της Τουρκίας. Επιπλέον, είπε ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από τρομοκράτες.

Ο Ιορδανός μονάρχης είναι ένας από τους πιο φίλο-Δυτικούς ηγεμόνες της περιοχής, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πιστός στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γεγονός ότι έκανε τέτοιες δηλώσεις, με δημόσιο χαρακτήρα, δείχνει μια αλλαγή στη στάση της Δύσης για να Ερντογάν.

Νωρίτερα, παρά τις παρόμοιες δηλώσεις που γίνονται από τη ρωσική πλευρά, η Δύση προτίμησε να μην τις λάβει υπόψη. Το ιορδανικό καθεστώς δεν ενδιαφέρεται επίσης για την ενίσχυση της Τουρκίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση στον βασιλιά είναι η «Μουσουλμανική Αδελφότητα», οι οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ. Επιπλέον, η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της μεταξύ των Παλαιστινίων, οι οποίοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του πληθυσμού της Ιορδανίας.

Μετά την απόσυρση των Ρώσων, ενός σημαντικού μέρους των δυνάμεών τους από τη Συρία, και την αρχή των διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η επιθυμία της Άγκυρας να ασκήσει πίεση στην Μόσχα και στη Δαμασκό εξαφανίστηκε.

Η Δύση δεν χρειάζεται πλέον να υποστηρίζει την ενίσχυση της Τουρκίας, ομοίως και την ενίσχυση της Ρωσίας. Μετά τους Δυτικούς στη Συρία, και ο Ερντογάν έσπασε τις σχέσεις του με τη Ρωσία. Έτσι, λόγω των ενεργειών της ηγεσίας του Ερντογάν, η Τουρκία πιθανός είναι «απομονωμένη».

Χρήστος Κατσέας

Διαφημίσεις

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.