Γράφει ο Κάτς80
Η συμφωνία με την Άγκυρα προκαλεί επικρίσεις από τα αριστερά και τα δεξιά, κόμματα στη Γερμάνια, η θέση της Άνγκελα Μέρκελ θα υπονομευθεί ακόμα περισσότερο εάν δεν υπάρχει εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Η Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για την από κοινού δράση για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη, δίνει την ευκαιρία στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να παρουσιάσει τον εαυτό της στο γερμανικό κοινό ως μια ηγέτη που είναι σε θέση να επιβάλει και να εφαρμοστεί η συμφωνία για την οποία αγωνίστηκε για μήνες, για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για την κρίση των προσφύγων.
Εάν η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής μειώσει σημαντικά τη ροή των προσφύγων στην ΕΕ, κυρίως στη Γερμανία, η βαθμολογία της Μέρκελ θα ανακάμψει, μετά από μια βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που έγινε Καγκελάριος (πριν 10,5 χρόνια).
Ωστόσο, εάν η συμφωνία δεν υλοποιηθεί, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία, η πολιτική μοίρα της Μέρκελ και οι εκλογές για το CDU πιθανότατα θα υπονομευτούν σημαντικά.
Ακόμη και οι «πράσινοι» στην αντιπολίτευση, οι οποίοι υποστήριξαν την πολιτική της Μέρκελ, των «ανοικτών συνόρων» για τους πρόσφυγες, την επέκριναν σήμερα, λόγω τις συμφωνίας με το καθεστώς του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων. Ο Υπουργός οικονομικών της Βαυαρίας και μέλος του κυβερνώντος κόμματος τις Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) αδελφό κόμμα του CDU της Μέρκελ, επέκρινε τη συμφωνία σε σχέση με τις βίζες των Τούρκων, διότι οι πολίτες της Τουρκίας θα ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ.
Ο ηγέτης της CDU στη Βαυαρία και Πρωθυπουργός Horst Seehofer σε συνομιλίες του εκφράζει παρόμοιους φόβους, προσθέτοντας ότι στη CSU είναι σκεπτικοί σχετικά με την επιθυμία της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ, και ότι δεν θα υποστηρίξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ή το καθεστώς τις βίζας, καθώς όπως λέγει θα «εξάγονται τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας στη Γερμανία».
Το «Δεξί χέρι» της καγκελαρίου ο Altmaier Peter, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της καγκελαρίας και τις υπηρεσίας για την επίλυση της κρίσης των προσφύγων, ωστόσο, τόνισε για στο «Rainishe post» ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, «είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό βήμα μέχρι στιγμής στην επίλυση της κρίσης των προσφύγων». Ο Αντιπρόεδρος της CDU Tomas Στρομπλ σε μια συνέντευξη στην ημερήσια εφημερίδα «Die Welt» επισημαίνει ότι η δημόσια στήριξη για την πολιτική στους πρόσφυγες της καγκελάριου έχει εκ νέου δυναμώσει.
Ρεκόρ μετανάστευσης
Φρανκφούρτη, Χαϊδελβέργη. Στη Γερμανία το περασμένο έτος έφτασαν περίπου 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες, το οποίο είναι και το υψηλότερο επίπεδο της μετανάστευσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στη Γερμανία το 2015, κινήθηκαν σχεδόν δύο εκατομμύρια αλλοδαποί, ενώ περίπου 860.000 από αυτούς εγκατέλειψαν τη χώρα.
Η μέτρια υποστήριξη προέρχεται από την αριστερά, η οποία δεν χάνει την ευκαιρία να επικρίνει την καγκελάριο κάθε φορά.
Ωστόσο, όπως αξιολογούν οι Γερμανοί αναλυτές, η συμφωνία αυτή δίνει στη Μέρκελ χρόνο, ακόμη και αν αυτή η συμφωνία δεν λειτουργήσει, δεν θα παραιτηθεί εύκολα από τη «μάχη» και θα συμμετάσχει και πάλι σε μια προσπάθεια να σώσει την πολιτική της σταδιοδρομία.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Πολιτική