Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Γαλλία, το 2016 τέλος στην στρατιωτική επέμβαση στη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία  

  Γράφει ο Κάτς80

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γαλλία προτίθεται να τερματίσει τη στρατιωτική επέμβαση της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέσα στο 2016, δεδομένου ότι έχει επιτύχει τους στόχους της, υπάρχει σχετική ασφάλεια στη χώρα μετά από τρία χρόνια βίας μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων.

Η χώρα είχε βυθιστεί από το 2013 σε συγκρούσεις πολιτοφυλακών χριστιανών (Αντι-Μπαλακά) και μουσουλμάνων (Σελεκά), η οποία οδήγησε σε θρησκευτικές εκκαθαρίσεις και στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας, αλλά και της Αφρικανικής Ένωσης.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω σε εσάς το τέλος της Λειτουργίας της επέμβασης Sangaris (Σάγγαρις) κατά τη διάρκεια του 2016», δήλωσε ο Jean-Yves Le Drian στην πρωτεύουσα, Μπανγκουί.

Είπε ότι όταν η Γαλλία ξεκίνησε την αποστολή της το Δεκέμβριο του 2013, «η χώρα ήταν στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, και σπαρασσόταν από θρησκευτικές εντάσεις, το χάος μάστιζε, και ήταν στο χείλος μιας προ-γενοκτονίας». Όπως δήλωσε.

«Σε διάστημα δύο ετών, η δύναμη (Σάγγαρις) αποκατάστησε την ηρεμία και εμπόδισε της ακρότητες».

Ο Le Drian παραδέχθηκε ότι η κατάσταση παραμένει ασταθής, αλλά είπε ότι, «μπορούμε επιτέλους να δούμε τη χώρα να εξέρχεται από μια μακρά περίοδο από πρόβλημα και αβεβαιότητα».

Η Γαλλία ξεκίνησε την αποστολή το Δεκέμβριο του 2013, η ένταση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων μεγάλωνε σε μια εθνοτική βία, μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η πλήρης απώλεια του ελέγχου της χώρας ήρθε όταν ο Πρόεδρος Francoiz Bozizι ανήγγειλε ότι ανατράπηκε εξαιτίας τον Χριστιανικών του πεποιθήσεων από την μουσουλμανική Seleka (αντάρτες). Ο νέος πρόεδρος ήταν ένας μουσουλμάνος, ο Michel Djotodia.

Μετά από 10 μήνες, μια μεταβατική κυβέρνηση δημιουργήθηκε μετά από διεθνή πίεση το 2014.

Ο λόγος για την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού άμυνας Le Drian στη χώρα ήταν η ορκωμοσία του νέου Προέδρου Faustin-Archange την Τετάρτη.

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πότε ακριβώς θα φύγουν τα υπόλοιπα στρατεύματα από τη χώρα, αλλά σύμφωνα με τον Le Drian η απόσυρση θα είναι παράλληλα με τη συγκέντρωση τον 12.000 ισχυρής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, (MINUSCA) και την εκπαιδευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUTM RCA).

Ο Le Drian, δήλωσε ότι περίπου 300 στρατιώτες θα παραμείνουν στην χώρα για να υποστηρίξουν τα (MINUSCA ) και (EUTM RCA). Επιπλέον, ορισμένες γαλλικές μονάδες θα συνεχίσουν να εξασφαλίζουν την ασφάλεια στο αεροδρόμιο, και άλλα στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στην περιοχή του Σαχέλ, «όπου και θα είναι έτοιμη να παρέμβουν γρήγορα», αν είναι απαραίτητο.

Η χώρα είναι μιάμιση φορά το μέγεθος της Γαλλίας και υπάρχουν περιοχές χωρίς δρόμους. Υπάρχουν πολύ θάνατοι και τεράστιες περιοχές της χώρας, όπου κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.