Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ρωσία –Καζακστάν – (Συνεργασία Πυρηνικής Ενέργειας)

Γράφει ο Κάτς80

Τέλος του Φεβρουαρίου του 2016, μια ομάδα από εκπροσώπους της ρωσικής κρατικής εταιρίας Ατομικής Ενέργειας (Corporation Rosatom) επισκέφθηκε το Καζακστάν. Η ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Rosatom, τον Vyacheslav Pershukov συναντήθηκε με τους συνεργάτες τους από το Υπουργείο Ενέργειας της Δημοκρατίας του Καζακστάν.

Η πυρηνικοί ειδικοί από τις δύο χώρες συζήτησαν τις προοπτικές κοινής συνεργασίας και την υπογραφή της επικείμενης συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας του Καζακστάν για την ενεργειακή συνεργασία των πυρηνικών, που έχει προγραμματιστεί για το 2016.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν εμπορικά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που να λειτουργούν στο Καζακστάν. Έχουν μόνο ερευνητικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το μόνο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας του Καζακστάν που χτίστηκε επί σοβιετικής εποχής παροπλίστηκε το 1999.

Για μερικά χρόνια τώρα, συζητούν την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού σε μία από τις περιοχές της χώρας. Πρώτα προτάθηκε να κατασκευαστεί ένα νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Ακτάου. Ωστόσο, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε, δεδομένου ότι η TPS που λειτουργούν σήμερα εκεί παράγουν αρκετή ενέργεια για την τροφοδότηση ολόκληρης της περιοχής.

Μια άλλη επιλογή που συζητείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της λίμνης Μπαλκάς. Αλλά αυτό το έργο δεν έχει εγκριθεί λόγω των διαμαρτυριών των πολιτών του Καζακστάν. Πολλοί ειδικοί αμφισβητούν επίσης την ιδέα αυτή, δεδομένου ότι η επίμαχη περιοχή είναι σεισμογενής. Ένας σεισμός που σημειώθηκε κοντά στην πόλη της Bakanas το 1979 αποδεικνύει ότι οι φόβοι δεν είναι αβάσιμοι. Η πικρή εμπειρία του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα ελπίζουμε ότι δίδαξε την ανθρωπότητα να λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα προφύλαξης και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σχεδιάζεται ένα εργοτάξιο, για εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αμφισβητείται από τους σεισμολόγους, υπάρχουν και διαμαρτυρίες οικολόγων σε πολλές περιπτώσεις, η ηγεσία του Καζακστάν όμως εξακολουθεί να εξετάζει αυτό το έργο.

Η Ρώσο-Καζακστάν πυρηνική ενεργειακή συνεργασία έχει παγκόσμια επίπτωση επειδή το Καζακστάν είναι πλούσιο σε ουράνιο.

Το μερίδιό στους παγκόσμιους πόρους ουρανίου ανέρχεται σε σχεδόν 20% Κοιτασμάτων ουρανίου. Όπου η πηγές είναι πολυάριθμες και διάσπαρτες σε όλο το Καζακστάν. Ορισμένα κοιτάσματα βρίσκονται στο Mangystau, μεταξύ του Συρ Ντάρια και του ποταμού Chu, και στης ανατολικές περιοχές της χώρας. Υπάρχουν συνολικά 129 κοιτάσματα ουρανίου στο έδαφος του Καζακστάν. Ένα άλλο πλεονέκτημα του Καζακστάν στο ουρανίου είναι ότι βρίσκεται ψηλότερα στην επιφάνεια κάνοντας τη διαδικασία της εξόρυξης απλούστερη και λιγότερο δαπανηρή.

Στην πραγματικότητα, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης το Φεβρουάριο, οι Ρώσοι πυρηνικοί και μηχανικοί ειδική στο Καζακστάν, ήταν μια κοινή κατασκευή ενός MFRR (πολυλειτουργικού ερευνητικού αντιδραστήρα) στο Καζακστάν με την ενεργό συμμετοχή των Ρώσων ειδικών. 

Αυτό μετατρέπει το Καζακστάν σε μια στρατηγικά σημαντική πηγή πόρων για τη ρωσική πυρηνική βιομηχανία.

Το γεγονός ότι συνορεύει με τη Ρωσία απλοποιεί σημαντικά την παράδοση του ουρανίου. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, διαθέτει προηγμένη τεχνολογία που θα μπορούσε να βοηθήσει το Καζακστάν να αξιοποιήσει της άφθονες πηγές του. Θα ήταν δικαιολογημένο να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η Ρώσο-Καζακστάν πυρηνική ενεργειακή συνεργασία έχει μέλλον.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.