Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Τα Μέσα ενημέρωσης (Μέσης Ανατολής) για το ISIS

Γράφει ο Κάτς80

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο έχουν στείλει ένα κύμα οργής σε όλη την Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις καταδικάστηκαν από τόσο τον ιρακινό και ιρανό πρόεδρο, όσο και από το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, και των Υπουργών Εξωτερικών του Κατάρ, της Αλγερίας, της Συρίας, της Αιγύπτου, και άλλων χωρών.

Η στενή σύνδεση των τρομοκρατών με τους εγκληματίες, λέει ο Άραβας αναλυτής και δημοσιογράφος Rami Khouri, λειτουργούν όλο περισσότερο και πιο αυτόνομα, το οποίο θα είναι ένα δύσκολο έργο για τις δυνάμεις ασφαλείας να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν.

Οι «κύκλοι» της Μέσης Ανατολής, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης φαίνεται να συμφωνούν ότι το ISIS είναι ένα εσωτερικό φαινόμενο που είναι σε θέση να επεκταθούν και να αποκτήσουν επιρροή χάρη στην υποστήριξη των διαφόρων εξωτερικών δυνάμεων, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Λιβάνου Ragda Derham τα θεμέλια του ISIS τέθηκαν στο Αφγανιστάν, αυτό οφείλεται στις ενέργειες των ΗΠΑ, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας. Η «Τζιχάντ» ήταν ένα πολιτικό προϊόν της CIA που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στη Σοβιετική Ένωση σε μια προσπάθεια να την υπονομεύσουν.

Στη συνέχεια, τη στιγμή που η ΕΣΣΔ κατέρρευσε, οι τζιχαντιστές είχαν  εγκαταλειφθεί εντελώς από τα πρώην αφεντικά τους, (ίσως και σκόπιμα). Όταν και πάλι στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 αναδύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα μεγάλα χτυπήματα. Στη συνέχεια, αφού οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ, οι τζιχαντιστές βρήκαν έναν τρόπο να προσφέρουν τις ικανότητές τους σε αυτή την καταπιεσμένη κατάσταση με το να ενταθούν στις τάξεις του νεογέννητου ISIS.

Οι Δυτικοί παίκτες υποστήριξαν τους τρομοκράτες στη Συρία για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρέχοντάς τους όπλα, χρήματα και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Χρήστος Κατσέας

Διαφημίσεις

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.