Γράφει ο Κάτς80
Αντιρρήσεις για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου νέου αγωγού Nord Stream 2 (φυσικού αερίου) από τη Ρωσία προς τη Γερμανία από διάφορες χώρες της ΕΕ έχουν ρίξει το σχέδιο σε αμφισβήτηση. Η τελική απόφαση είναι πιθανό να παρθεί σε πολιτικό επίπεδο, λένε οι Ρώσοι ειδικοί.
Οι ηγέτες των οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, της Τσεχικής Δημοκρατίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας και της Λιθουανίας, έχουν στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, και αντιτίθενται στην επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 της Ρωσίας. Η Κροατία εντάχθηκε στη συνέχεια στους αντιπάλους του έργου.
Σύμφωνα με τους Ρώσους ειδικούς, οι αντιρρήσεις για τον αγωγό, ο οποίος θα επιτρέψει το ρωσικό φυσικό αέριο να κάνει την παράκαμψη της Ουκρανίας στο δρόμο του προς την Ευρώπη, αποφεύγοντας τα τέλη διέλευσης και τις πολιτικές διαφωνίες που έχουν παραλύσει τις αποστολές σε περισσότερες από μία φορές κατά τα τελευταία χρόνια, έχουν κυρίως πολιτικά κίνητρα.
«Βλέπουμε το σχηματισμό εντός της ΕΕ από ένα μάλλον μεγάλο συνασπισμό χωρών που αντιτίθενται στο έργο», δήλωσε ο Αλεξάντερ Grichenkov, ένας ειδικός αναλυτής στο MFX Broker.
Ο αγωγός αερίου Nord Stream 2, με δυναμικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία προς τη Γερμανία.
Λαμβάνοντας υπόψη το πρώτο σκέλος του αγωγού, οι προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα διπλασιαστούν έως 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Εκτός της Ρωσικής (Gazprom), η κοινοπραξία του έργου περιλαμβάνει τις γερμανικές εταιρείες E.ON και της Wintershall, την άγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell, τη OMV της Αυστρίας και την ENGIE της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της επιστολής, η επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου «θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου και τα σχέδια διαμετακόμισης του φυσικού αερίου στην περιοχή, κυρίως στη διαδρομή διέλευσης μέσω της Ουκρανίας».
«Οι αντίπαλοι της επέκτασης του αγωγού Nord Stream ενεργοποιήθηκαν, διότι η Gazprom έχει ήδη πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την προμήθεια των σωλήνων για το έργο χωρίς την ολοκλήρωση της διαδικασίας συντονισμού», εξήγησε ο Αλεξέι Kalachev, ένας ειδικός αναλυτής στην εταιρεία επενδύσεων Finam.
Οι κερδισμένοι ήταν μια Γερμανική επιχείρηση, καθώς και δύο Ρώσοι παίκτες, οι Ηνωμένη Μεταλλουργική Εταιρία και το Chelyabinsk Pipe-Rolling Plant.
Η γερμανική εταιρεία θα παρέχει το 40% των παραδόσεων. Σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti, το κόστος ολόκληρης της σύμβασης είναι 2.2 δισεκατομμύρια $.
Για να αρχίσει η κατασκευή, η Gazprom θα πρέπει να πάρει την άδεια τόσο για την τοποθέτηση του αγωγού από τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, και για την σύνδεσή του με το ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή, είπε ο Kalachev.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παρατείνει τους κανόνες της ΕΕ. Το τρίτο Ενεργειακό Πακέτο για το έργο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ήταν απαραίτητο να λάβει τη συγκατάθεση και των Βρυξελλών, καθώς, και να αλλάξει τη διαμόρφωση του προγράμματος, εξήγησε.
Σύμφωνα με τους κανόνες του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, η μία πλευρά δεν μπορεί να είναι τόσο ο προμηθευτής ενέργειας όσο και ο ιδιοκτήτης του δικτύου μεταφοράς. Εξαιτίας αυτής της απαίτησης, ο South Stream αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία στη Βουλγαρία και κατόπιν στης νότιες χώρες της ΕΕ ακυρώθηκε το 2014.
Σύμφωνα με τον Ίλια Balakirev, αναλυτή της εταιρείας επενδύσεων Premier, η απόφαση για τη μελλοντική επέκταση του αγωγού Nord Stream είναι πιθανό να γίνει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας.
«Αν η αμερικανική πλευρά, θέλει να το πολιτικοποιήσει, οι κίνδυνοι θα αυξηθούν σημαντικά», δήλωσε ο Balakirev.
Ωστόσο, αν οι γερμανικές εταιρείες έχουν τη θέληση να υπερασπιστούν τα εμπορικά τους συμφέροντα, τότε το έργο θα έχει ένα λαμπρό μέλλον, πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Grichenkov της MFX Broker, η απόφαση θα είναι πολιτική, και θα συνδέεται και με την ουκρανική κρίση . Οι αντίπαλοι του Nord Stream 2 πιστεύουν ότι η υλοποίηση αυτού του έργου θα στερήσει από την Ουκρανία την ευκαιρία να κερδίσει, για τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπονομεύοντας τη δυνατότητα του Κιέβου για τη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, και του τομέα της άμυνας της.
Στους αντίπαλους του έργου (αγωγού φυσικού αερίου) περιλαμβάνεται και η Πολωνία, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πλέον διευθύνεται από έναν Πολωνό, τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος είναι υπέρμαχος της ιδέας της ΕΕ «ενεργειακή ασφάλεια», προειδοποίησε ο Grichenkov.
Χρήστος Κατσέας
Πηγή/πληροφορίες/rbth.com
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας, Ενεργειακή-Στρατηγική