Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Τεθωρακισμένα και ταξιαρχίες στην Ανατολική Ευρώπη στέλνουν οι ΗΠΑ

Γράφει ο Κάτς80

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ενισχύσουν σημαντικά τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ανατολική Ευρώπη, δηλώσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της Διοίκησης Στρατιωτικών Δυνάμεων.

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2017, ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να διατηρήσει ένα «μόνιμο αποτύπωμα» της τρεις ταξιαρχίες μάχης που θα σταθμεύσουν στην ήπειρο (Ευρώπη). Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει 250 οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, Bradley και Paladin Άρματα μάχης, οβιδοβόλα και χιλιάδες στρατιώτες.

4200 ισχυρή δύναμη, τοποθετημένοι κατά μήκος των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της αναπτύξεις και στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, όπου έρχονται να προστεθούν στους 62.000 Στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ που ήδη σταθμεύουν στην Ευρώπη.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση και την παρουσία του στρατού και την αύξηση του εξοπλισμού τους μάχης στην Ευρώπη», δήλωσε ο τετράστερος στρατιωτικός διοικητής ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ (General) Φίλιπ Breedlove.

«Αυτό το σχέδιο υλοποίησης του Στρατού εξακολουθεί να επιδεικνύει την ισχυρή και ισορροπημένη προσέγγιση μας για να καθησυχάσει τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους Εταίρους στον απόηχο της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη και αλλού», ανέφερε.

Ο διοικητής Breedlove κάλεσε το ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εναέρια μάχη ενάντια σε ρωσικά αεροπλάνα πάνω από τις χώρες της Βαλτικής. «Νομίζω ότι η συμμαχία θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την αποστολή», είπε.

Η φετινή ΕΕΥ (Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Reassurance) Αμερικής διαθέτει 3,4 δισεκατομμύρια $ για να χρηματοδοτήσει την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, μια αύξηση περίπου 400% πάνω από τον προϋπολογισμό της ΕΕΥ για το προηγούμενο έτος.

Η τεράστια αύξηση της χρηματοδότησης είναι η πιο πρόσφατη κλιμάκωση της προετοιμασίας πολέμου των ΗΠΑ, που έχουν μετατρέψει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη σε ένα (εικονικό ένοπλο στρατόπεδο) στα δύο χρόνια από το ενορχηστρωμένο πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014.

Αρχίζοντας τον Απρίλιο του 2014, ο Αμερικανικός Στράτος ανέπτυξε εκστρατευτικό σώμα περίπου 600ων στρατιωτών σε τρία από τα κράτη της Βαλτικής. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για την άμυνα της Εσθονίας είναι «άθραυστη», «ακλόνητη» και «αιώνια».

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τα σχέδιά του, να διπλασιάσει τις μάχιμες μονάδες που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας των έξι κέντρων διοίκησης διασκορπισμένα σε όλη την περιοχή.

Μαζί και με το τελευταίο «κύμα» των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που αποστέλλονται στην Ανατολική Ευρώπη, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε μεγάλης κλίμακας πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι νέες δυνάμεις των ΗΠΑ θα είναι εξοπλισμένες με ένα «πλήρες πακέτο» από τα πιο προηγμένα όπλα και εργαλεία του στρατού, Αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Το Πεντάγωνο και η εκπρόσωπος του Laura Seal καυχήθηκε την Τρίτη ότι «οι πρόσθετες δυνάμεις που θα τοποθετηθούν θα έχουν το πλέον ποιο σύγχρονο και ικανό εξοπλισμό στα χέρια τους οι μονάδες τεθωρακισμένων όπου και θα εκπαιδεύονται συνεχώς στην Ευρώπη». Δήλωσε.

Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη ετοιμαστεί για την αντιμετώπιση σε «συγκρουσιακά πρότυπα», ακλουθώντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Grushko δήλωσε σε απάντηση για της στρατιωτικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ. «Η Μόσχα θα λάβει όλα τα στρατιωτικά μέτρα που θεωρούμε αναγκαία για να αντισταθμίσουμε αυτή την ενισχυμένη παρουσία», δήλωσε ο Grushko. «Σίγουρα, θα ανταποκριθούμε πλήρως ασύμμετρα», δήλωσε ο Grushko.

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Washington Post , ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda κατήγγειλε τη Ρωσία και απηύθυνε έκκληση για μια «σημαντικά αυξημένη παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στο έδαφός μας». Ο Duda κάλεσε το ΝΑΤΟ να «ενισχύσει το αμυντικό δυναμικό του σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν θα συμφέρει κανέναν να ξεκινήσει μια επίθεση ενάντια σε ένα κράτος μέλος. Μόνο η αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει πραγματική αποτροπή», είπε.

Στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονταν στα σύνορα της Ρωσίας και αποτελούν μέρος των προετοιμασιών για μια σειρά από στρατιωτικές και μυστικές πράξεις που στρέφονται κατά τον φίλο-ρωσικών δυνάμεων, στις πολιτικές παρατάξεις, και την ίδια την κυβέρνηση Πούτιν, με στόχο την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή φίλο-ρωσικών κυβερνήσεων, θα χρησιμοποιούν και μέθοδοι «υβριδικού πόλεμου» που χρησιμοποιήθηκαν από τις δυτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του 2014, στο πραξικόπημα στην Ουκρανία και το 2011 στην εξέγερση στη Συρία.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.