Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Η Βραζιλία προσφέρεται να αποδεχτεί πρόσφυγες από τη Γερμανία  

 Γράφει ο Κάτς80

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαπραγματεύεται μια συμφωνία με τη Γερμανία για να λάβει Σύριους πρόσφυγες που βρίσκονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα ή που επιθυμούν να ταξιδέψουν εκεί, έχει ήδη κινήσει μια διαδικασία για την αξιολόγηση τις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και ένα παράθυρο διαλόγου για να συνεργαστούν για το θέμα των συνθηκών που βοηθούν τους αιτούντες άσυλο. Σε αντάλλαγμα, η Βραζιλία ζητεί από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να επωμιστούν το κόστος των αλλοδαπών και την ενσωμάτωσή τους.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη γερμανική πρεσβεία στη Μπραζίλια την περασμένη εβδομάδα. Στις 30 Μαρτίου, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της ΕΕ για να ξεκινήσουν τη συνεργασία.

Ο Beto Vasconcelos, γραμματέας του Εθνικού Δικαστηρίου, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του διαλόγου με τους Γερμανούς και την ΕΕ, υποδεικνύοντας ότι, τώρα, η Βραζιλία αναμένει να λάβει συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων σχετικά με το πώς θα πραγματοποιήσουν αυτή την πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τον γραμματέα, η Μπραζίλια έχει επιλέξει να «τολμήσει»  για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ακόμη καμία συζήτηση για τον αριθμό των προσφύγων που η Βραζιλία θα δεχτεί, αλλά υπάρχουν φήμες ότι θα μπορούσε να είναι Σύριοι που θέλουν να πάνε στη Γερμανία, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καταυλισμούς στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να καλωσορίσουν τους ανθρώπους που είναι ήδη στην Ευρώπη, με στόχο την Γερμανία.

Η καγκελάριος επανέλαβε και πάλι ότι δεν θα αλλάξει πολιτική της για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, λόγω της αύξησης των εντάσεων στη Γερμανία, η Μέρκελ έχει ήδη αρχίσει να διαπραγματεύεται εναλλακτικές λύσεις για το ζήτημα.

«Μέχρι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα πρέπει να βασίζονται στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο βραζιλιάνος πρεσβευτής Regina Dunlop.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, δεδομένου ότι το 2013, η Βραζιλία έχει χορηγήσει περίπου σε 8.500 ανθρώπους μόνιμη εγκατάσταση, ένα πρόγραμμα που θα διατηρηθεί μέχρι το 2017. Συνολικά, 2.200 πρόσφυγες από τη Συρία ζουν σήμερα στη χώρα.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.