Γράφει ο Κάτς80
Μεγάλης κλίμακας μάχες έχουν ξεκινήσει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με το στρατό του Αζερμπαϊτζάν, τη νύχτα στης 2 Απριλίου 2016 σε όλη την γραμμή επαφής με τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας και της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Γιατί η Αρμενία δεν ενδιαφέρεται για τη σύγκρουση.
Η επανάληψη της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι πιο επικίνδυνη τώρα για την Αρμενία, η οποία στο παρελθόν ήταν αρκετά ικανοποιημένοι με το status quo. Η σύγκρουση της δεκαετίας του ’80 αρχές του ’90 είχε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για την Αρμενία. Η Αρμενία θα μπορούσε να κρατήσει τη σύγκρουση «παγωμένη» για αόριστο χρονικό διάστημα, αν χρειαζόταν. Στην πραγματικότητα, η περιοχή ήταν υπό Αρμένιο έλεγχο.
Οι κίνδυνοι για το Αζερμπαϊτζάν.
Για το Αζερμπαϊτζάν, η σημερινή γεωπολιτική κατάσταση δεν είναι η πιο ευνοϊκή για την έναρξη ενός πολέμου, λόγω των συμμαχικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Αρμενίας. Το μόνο πράγμα που ελπίζει το Αζερμπαϊτζάν είναι ότι η Ρωσία δεν θα παρέμβει στη σύγκρουση, εάν οι μάχες δεν υπερβούν τα όρια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν είναι καταδικασμένο να ηττηθεί, όπως η Γεωργία το 2008. Όμως, ο κίνδυνος της στροφής της σύγκρουσης σε ένα περιφερειακό πόλεμο πλήρους κλίμακας είναι πολύ υψηλός.
Οι κίνδυνοι για την Τουρκία.
Η Τουρκία, ως περιφερειακός παίκτης μπορεί να είναι σε θέση να αποκομίσει κάποιο όφελος από τη σύγκρουση στην ανατολή της. Πρώτα απ ‘όλα, θα αναγκάσει τη Ρωσία να μειώσει την προσοχή της στο Συριακό ζήτημα, το οποίο θα ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν με την έναρξη του πολέμου θα υπονομευτούν η δικές του σχέσεις με τη Ρωσία, το οποίο θα σημαίνει ότι δεν θα έχουν άλλη επιλογή, ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου, εκτός από το να αναθερμάνουν τους δεσμούς με την Τουρκία.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, είπε ότι η χώρα του θα στηρίξει την «απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν», δηλαδή, την επιθετικότητα εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Την ίδια στιγμή, αν ο πόλεμος φτάσει πέρα από τα σύνορα του Καραμπάχ, αυτό ενέχει κινδύνους για την Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να παρέχει σημαντική βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν. Δεδομένου του εμφυλίου πολέμου στις κουρδικές περιοχές της ίδιας της Τουρκίας, θα αποσπαστεί η τουρκική προσοχή από τη Συρία.
Τα κέρδη από μια σύγκρουση για τις ΗΠΑ.
Η μόνη χώρα που ενδιαφέρεται για το «ξεπάγωμα» της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και μετατρέποντάς το σε μια πλήρους κλίμακας πόλεμο, το οποίο μπορεί να σύρει την Ρωσία, καθώς και την Τουρκία, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Μόλις κατέστη σαφές ότι η Ρωσία θέλει να αποσύρει κάποια στρατεύματα από τη Συρία, και με τη βοήθεια των άλλων να ανακαταλάβουν την Παλμύρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέτειναν τις προσπάθειες για την εξάλειψη της Ρωσίας από το παιχνίδι.
Μια αιματηρή σύγκρουση σε κοντινή απόσταση με τα ρωσικά σύνορα είναι το καλύτερο γεγονός, και κατάλληλο για το σκοπό αυτό. Οι ΗΠΑ επίσης ενδιαφέρεται και για την αποδυνάμωση του ρόλου της Τουρκίας στη συριακή σύγκρουση. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία ώστε να κάνουν πλήρη χρήση του κουρδικού παράγοντα.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας