Γράφει ο Κάτς80
Οι τελευταίες ημέρες έχουμε δει μια σειρά από σοβαρά επεισόδια στη ζώνη της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σφοδρές μάχες που αφορούν το πυροβολικό, άρματα μάχης και αεροπλάνα, στη γραμμή επαφής μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και Ναγκόρνο-Καραμπάχ νωρίς το Σάββατο, 2 Απριλίου.
Και τα δύο έθνη κατηγορούν ο ένας τον άλλον από την έναρξη της μάχης κατά παράβαση της εκεχειρίας του 1994.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, και οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, είναι «κλειδωμένες» εδώ και δεκαετίες σε μια μακρά διένεξη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια κατά κύριο λόγο Αρμένια ορεινή περιοχή που ήταν μέρος του Αζερμπαϊτζάν στη Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία.
Η Ρωσία, ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ, καθώς και πολλές άλλες χώρες, κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στο τραπέζι για περαιτέρω συνομιλίες, αλλά η Τουρκία υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφο του Αζερμπαϊτζάν ότι «θα στηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το τέλος»
Ο Ρώσος ειδικός αναλυτής Ajdar Kurtov , editor-in-chief της RISS (ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών) πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να είχε έναν ρόλο στην υποκίνηση της έντασης.
Οι αναλυτές τονίζουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ επισκέφθηκε την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου. Ο ίδιος και ο Πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκαν πρόσφατα στην πυρηνική σύνοδο κορυφής της Ουάσιγκτον (31 Μαρτίου / 1 Απριλίου). Και οι δύο χώρες έχουν στενούς στρατιωτικούς δεσμούς. Οι περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί του Αζερμπαϊτζάν πάνε στην Τουρκία για στρατιωτική εκπαίδευση.
Ο Vagharshak Haroutiunyan, πρώην υπουργός Άμυνας της Αρμενίας, είπε, «έχω πει για την πιθανότητα τέτοιων σεναρίων εδώ και πολύ καιρό. Η Τουρκία απλά περίμενε για μια ευνοϊκή στιγμή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από τα προβλήματα που σχετίζονται με την Τουρκία. Εκτός αυτού, η Άγκυρα προσπαθεί με την επιρροή της στο Αζερμπαϊτζάν να αυξήσει τη δική της γεωπολιτική κεφαλαιοποίηση.
Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα εκτελέσει πλήρως τις υποχρεώσεις της για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Έχουμε ένα νομικό δικαίωμα και θα το πράξουμε, διότι είμαστε μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη το 1994», ανέφερε το Σάββατο 2 Απριλίου.
Η στάση της Ρωσίας παραμένει η ίδια όπως ήταν από την αρχή. Η Αρμενία είναι μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας και Συνθήκης (CSTO). Η Ρωσία έχει μια στρατιωτική βάση στο Αρμένιο έδαφος, και οι δύο έχουν αναπτύξει μια στρατιωτική συνεργασία.
Η Μόσχα θα υπερασπιστεί την Αρμενία εάν δεχτεί επίθεση. Την ίδια στιγμή, δεν έχει καμία υποχρέωση να υπερασπιστεί το αυτοαποκαλούμενο Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Δεν έχει σημασία πόσο δύσκολο είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είναι καλύτερο από ανθρώπινες απώλειες. Η Συρία είναι ένα καλό παράδειγμα.
Οι Ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για να συζητήσουν την παύση των εχθροπραξιών. Η Ρωσία πίεσε για επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τον ΟΑΣΕ. Ως εκ τούτου, η Ομάδα του Μινσκ θα συνεδριάσει για την επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Τρίτη 5 Απριλίου.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας, Γεωπολιτική, Γεωστρατηγική