Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ρωσία και Ιράν, συνάντηση στο Μπακού

Γράφει ο Κάτς80

Το Μπακού θα φιλοξενήσει μια συνάντηση, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν. Το κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη θα είναι το ξέσπασμα της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Την Τρίτη, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κήρυξαν ανακωχή, αλλά η πιθανότητα μιας ανανεωμένης σύγκρουσης εξακολουθεί να υφίσταται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρωτίστως ενδιαφέρονται για μια μεγάλη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου θα μπορούσε να «εξαντληθούν» η Ρωσία και η Τουρκία. Έτσι, η εξάλειψη των προβληματικών εχθρών τους, Ρωσίας και της απερίσκεπτης σύμμαχο τους Τουρκίας σε μια βασική σύγχρονη γεωπολιτική σύγκρουση θα έχει ολοκληρωθεί. Καθώς η σύγκρουση είναι κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, απειλώντας τους με έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο, ο οποίος και δεν θα είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη σύγκρουση για να αποδυναμώσουν τις δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις. Επιπλέον, η στρατιωτική ήττα τις κάθε πλευράς θα οδηγήσει σε αλλαγές που θα είναι επωφελής για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην περίπτωση της Αρμενίας, θα είναι δυνατόν να φέρει φιλοδυτικές δυνάμεις στην εξουσία, γιατί η ήττα της πλευράς των Αρμενίων μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση της ελλιπείς ρωσικής υποστήριξης. Στην περίπτωση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, μια ήττα θα σήμαινε τον ερχομό στην εξουσία των νέων ηγεμόνων, οι οποίοι θα είναι πιο ανοικτή προς τη Δύση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρωσία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να σταματήσει η σύγκρουση. Ο κύριος στόχος είναι να επηρεάσει το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο, κατά τα δικά του συμφέροντα, άρχισε μια απελπιστική ένοπλη σύγκρουση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είναι τώρα στο Μπακού.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και ο ιρανικός παράγοντας?

Το Ιράν είναι γείτονας τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν. Οι περισσότεροι Αζέροι είναι Σιίτες όπως και οι Ιρανοί. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού του Ιράν είναι εθνικότητας Αζέροι.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το Ιράν υποστήριξε σιωπηρά την Αρμενία. 

Στο Ιράν, υπάρχει ένα ενεργό πληθυσμιακό τμήμα της Αρμένιας Διασποράς, το οποίο ενεργά βοηθά το Ιράν στην ασφυκτική οικονομία του κράτους. Το Ιράν εμμένει στις φιλικές σχέσεις με την Αρμενία, και, όπως η Ρωσία, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στο Νότιο Καύκασο.

Την παραμονή της ανακωχής στις 5 Απριλίου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε τον υπουργό των Αρμενίων και του τόνισε την ανάγκη να «σταματήσουν οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή». Επίσης εξέφρασε «την προθυμία του Ιράν να διαδραματίσει ρόλο στη αποκατάσταση τις ηρεμίας». Επιπλέον, ο υπουργός Zarif συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Ο κύριος εσωτερικός παράγοντας που προκαλεί την ανάρμοστη συμπεριφορά του Αζερμπαϊτζάν είναι η βαθιά ριζωμένη εθνικιστική ιδεολογία για τον κοσμικό χαρακτήρα της κοινωνίας. Το Αζερμπαϊτζάν και ο παν-τουρκικός  εθνικισμός είναι άντι-ρωσικός, καθώς και άντι-Αρμένιος από τη φύση τους, και ενεργά χρησιμοποιείται από τις δυτικές χώρες και τους τουρκικό-ατλαντικούς κύκλους.

Η Ενίσχυση τις σιιτικής ιρανικής επιρροής, θα βοηθήσει στο να «ομαλοποιηθεί η περιοχή».

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.