Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Το ΝΑΤΟ και η εταιρική σχέση με τη Γεωργία και την Ουκρανία

Γράφει ο Κάτς80

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να προσφέρει μια ειδική «σύνδεση εταιρικής σχέσης» στην κατάσταση με τη Γεωργία και την Ουκρανία, κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία στις 8 με 9 Ιουλίου, καθώς και μια στενότερη συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα.

Το σχέδιο καλεί την Ουκρανία και τη Γεωργία να ενταχθούν σε μια βάση «28 + 2» συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα, μια φόρμουλα όπου προηγουμένως έχει δοκιμαστεί με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, στις χώρες της Βαλτικής.

Η Γεωργία και η Ουκρανία πρέπει να ενταχθούν σε αυτή τη μορφή συνεργασίας διότι τα ρωσικά πιθανά σχέδια στο σταθμό των πυρηνικών όπλων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα υπονομεύσουν την ισορροπία δυνάμεων.

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να συνειδητοποιήσεις ότι το σχέδιο προβλέπει την απομόνωση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, και σε τρεις άλλες χώρες – Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία – που είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, προς το παρόν το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει τη Γεωργία ή την Ουκρανία πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ και να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη να τους ακολουθήσουν. Η αόριστη «σύνδεση καθεστώς» θα καταστήσει ευκολότερο για τη Συμμαχία να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική των χωρών και να τι χρησιμοποιούν για τους σκοπούς της.

Χρήστος Κατσέας

Advertisements

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.