Ενεργειακή-Στρατηγική

Επιστρέφουν τα δικαιώματα, πλην “Αφροδίτης”, του Οικοπέδου 12 οι Noble, Delek και BG

Στην Κυπριακή Δημοκρατία επιστρέφουν οι Noble, Delek και BG στις 23 Μαΐου, τα δικαιώματα για ολόκληρο το υπόλοιπο του τεμαχίου «12» πλην του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης που είχαν λάβει πριν το τέλος του 2008 είχαν τριετή ισχύ, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα δύο φορές. Αυτά ασκήθηκαν και λήγουν στις 23 Μαΐου. Ούτε το συμβόλαιο με την Δημοκρατία, αλλά ούτε και η Νομοθεσία επιτρέπουν περαιτέρω επέκταση μετά την λήξη των επτά ετών.

Για το «Αφροδίτη» που έχει ήδη ανακηρυχθεί με βάση όλες τις διαδικασίες ως εμπορεύσιμο κοίτασμα, τα δικαιώματα των Noble – Delek – BG διατηρούνται και όπως είναι γνωστό πρόσφατα υποβλήθηκε και το αναθεωρημένο μετά την ένταξη της BG στην κοινοπραξία, σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος, που βρίσκεται υπό εξέταση από την αρμόδια κυβερνητική ομάδα και το Υπουργείο Ενέργειας για να εγκριθεί ή να διαμορφωθεί.

Η Noble και η κοινοπραξία της οποίας ηγείται, στο πλαίσιο των ερευνητικών της δραστηριοτήτων, θα έπρεπε πριν το τέλος του 2015 να είχε προχωρήσει σε τρίτη γεώτρηση εντός του τεμαχίου «12», κάτι που δεν έγινε και για τον λόγο αυτό το κράτος εκποίησε εγγυητική που είχε κατατεθεί ως εγγύηση για την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος. Στο μεταξύ, για το υπόλοιπο τμήμα του τεμαχίου «12», πέραν της έκτασης που καταλαμβάνει το κοίτασμα «Αφροδίτη», έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον οι μεγάλες εταιρείες που έχουν καλή γνώση της περιοχής -μεταξύ των οποίων οι ENI, Total κ.τ.λ.- οι οποίες με βάση τα νέα δεδομένα με την ανακάλυψη του «Ζορ», βλέπουν σημαντικές πιθανότητες για κοιτάσματα στην περιοχή του «12» που αποδεσμεύεται και μπορεί να ενταχθεί σε έναν επόμενο γύρο αδειοδοτήσεων.

Πηγή/Πέτρος Θεοχαρίδης/philenews.com

Διαφημίσεις

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.