Άμυνα & Ασφάλεια

Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος

Το e-Amyna.com
Στην παρούσα σελίδα καταγράφεται το Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Προϊόν ενδελεχούς έρευνας, το έργο αποτελεί βάση δεδομένων που επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας άμεση, δομημένη και εύκολα προσβάσιμη ενημέρωση.
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2017

Το Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος αποτελεί βάση δεδομένων που επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας άρτια, δομημένη και εύκολα προσβάσιμη ενημέρωση για την στρατιωτική ισχύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Το έργο αποσκοπεί στην ακριβέστερη δυνατή καταγραφή των εκατέρωθεν συντελεστών στρατιωτικής ικανότητας (οπλικά συστήματα, αμυντικοί προϋπολογισμοί, ανθρώπινο δυναμικό) μετά από εκτενή έρευνα ανοικτών πηγών και ανάλυση. Το Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος δεν περιλαμβάνει διαβαθμισμένες πληροφορίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Η πλειοψηφία των φωτογραφιών που ενσωματώνονται με ενεργούς συνδέσμους (link) στα αντίστοιχα οπλικά συστήματα προέρχεται από τους επίσημους ιστότοπους των Γενικών Επιτελείων και των Υπουργείων Άμυνας. Σε περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι θίγονται πνευματικά του δικαιώματα καλείται να επικοινωνήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση eamynagr[at]gmail[dot]com.

Το περιεχόμενο του ιστοτόπου χορηγείται με Άδεια Creative Commons Αναφοράς Δημιουργού, Μη-Εμπορικής Χρήσης, Μη-παραγώγων Έργων 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0), σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται ελεύθερα και από οποιονδήποτε η αναπαραγωγή, διανομή και παρουσίαση των έργων στο κοινό, υπό τους όρους ότι οι παραπάνω ενέργειες γίνονται με αναφορά της πηγής μέσω ενεργού συνδέσμου, ότι δεν κατατείνουν σε εμπορική χρήση και ότι διατηρείται η ακεραιότητα των έργων, υπό την έννοια της απαγόρευσης οποιασδήποτε τροποποίησής τους.


Βιβλιογραφικές Πηγές

 • Βοσκόπουλος Γιώργος, Παράμετροι Αμυντικού και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2016.
 • Κλόκκαρης Φοίβος, Τουρκική απειλή κατά του Ελληνισμού της Κύπρου, Επιφανίου, Λευκωσία, 2011.
 • Κουσκουβέλης Ηλίας, Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις, Ποιότητα, Αθήνα, 2004.
 • Μηνάγιας Χρήστος, Η Γεωπολιτική Στρατηγική και η Στρατιωτική Ισχύς της Τουρκίας, Τουρίκης, Αθήνα, 2010.
 • Μηνάγιας Χρήστος, Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και Εξοπλισμοί, Κάδμος, Θεσσαλονίκη, 2014.

Journals

 • The Military Balance 2017, The International Institute for Strategic Studies
 • Kandaurov Sergei, Russian Arms Exports to Greece, Cyprus and Turkey, Moscow Defense Brief
 • Yentürk Nurhan, Measuring Turkish military expenditure, SIPRI Insights on Peace and Security, Νο 2014/1, March 2014

Διαδικτυακές Πηγές

 • Ιστότοποι των Υπουργείων Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας.
 • Ιστότοπος Βουλής των Ελλήνων/Μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου
 • Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου
 •  UN Register of Conventional Arms (UNROCA)
 • Defence Expenditures of NATO Countries (2009-2016)

ΧΕΡΣΑΙΑ ΙΣΧΥΣ

Η Ελλάδα έχει χερσαία έκταση 131.957 τ.χλμ. και χερσαία σύνορα 1.181 χλμ., εκ των οποίων τα 203 χλμ με την Τουρκία. Σε ευθεία γραμμή, η απόσταση από το δυτικότερο ως το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας είναι 992 χλμ. Η Τουρκία έχει χερσαία έκταση 770.760 τ.χλμ. και χερσαία σύνορα 2.627 χλμ. ενώ σε ευθεία γραμμή, η απόσταση από το δυτικότερο ως το ανατολικότερο άκρο της είναι 1.565 χλμ.


Οι παρακάτω πίνακες περιλαμβάνουν τα κύρια οπλικά συστήματα που βρίσκονται σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) και τον Τουρκικό Στρατό (Türk Kara Kuvvetleri: TKK), τα ιπτάμενα μέσα της τουρκικής Χωροφυλακής (Jandarma) που δύνανται να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά σε δυνητικό πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας καθώς επίσης και τα οπλικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί εκατέρωθεν στην Κύπρο. Δεν περιλαμβάνονται οπλικά συστήματα που βρίσκονται σε κατάσταση μακράς αποθήκευσης, εφεδρείας ή πέραν οικονομικής επισκευής. 


ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ

170 Leopard-2HEL,183 Leopard-2A4 353 Πυροβόλο 120mm 479 324 Leopard-2A4, 155 M60T Sabra
500 Leopard-1A5, 400 M48A5 MOLF, 100 M60A3 TTS 1.000 Πυροβόλο 105mm, Θερμικά Σκοπευτικά 1.550 170 Leopard-1T, 740 M48A5T2, 640 M60A3TTS
Πυροβόλο 105mm 424 184 Leopard-1A3, 240 M48A5T1
1.353 Σύνολο 2.456

Ο Τουρκικός Στρατός (ΤΚΚ) συγκέντρωνε μέχρι πρόσφατα σχεδόν το σύνολο του αρματικού δυναμικού με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm (Leopard-2A4, M60T Sabra) και των εκσυχρονισμένων με πυροβόλο 105mm (Leopard-1T) στην Ανατολική Θράκη με περιοδικές μετασταθμεύσεις των πρώτων στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας. Ωστόσο, οι αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες σε συνδυασμό με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου οδήγησε στην απομάκρυνση στρατιωτικού υλικού της 1ης Στρατιάς από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, 80 άρματα μάχης Leopard-2A4 και 169 τεθωρακισμένα οχήματα της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας μεταφέρθηκαν στην 5η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία της 2ης Στρατιάς στο Gaziantep ενώ 40 ακόμη Leopard-2A4 της 66ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχία Πεζικού προωθήθηκαν στη Ραιδεστό (Tekirdağ), έδρα της 8ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού του 2ου Σώματος Στρατού. Οι σημαντικές απώλειες τεθωρακισμένων στην Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» οδήγησε τον ΤΚΚ στην απόφαση αναβάθμισης της ενεργητικής και παθητικής θωράκισης 120 αρμάτων μάχης M60T Sabra, 40 Leopard-2A4 και 40 M60A3 TTS ενώ η παράδοση των πρώτων 15 αρμάτων μάχης Altay έχει προγραμματισθεί για το 2020 για να ακολουθήσουν 20 πρόσθετες μονάδες το επόμενο έτος.

Πηγή: Διαβάστε το νέο Ισοζύγιο Στρατιωτικής Ισχύος στο http://isozygio.wordpress.com 

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε / Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...