Γράφει ο Κάτς80
Η 42η σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 που άρχισε στην Ιαπωνία. Είναι στην πραγματικότητα οι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Συναντήθηκαν στην Ιαπωνία και ήταν η πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Οι συμμετέχοντες σχεδιάζουν να επικεντρωθούν σε οικονομικά ζητήματα και την ασφάλεια.
Οι δορυφόροι των ΗΠΑ.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το όνομα «G7» (Ομάδα 7) χρησιμοποιήθηκε για να διακρίνει τις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του κόσμου, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία και τον Καναδά. Τώρα, η G7 δεν περιλαμβάνει πλέον της επτά πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, αλλά απλώς μοιάζει με μια ομάδα από δορυφόρους των ΗΠΑ.
Εάν η G7 ήταν να οργανωθεί πραγματικά με τη μέτρηση του ΑΕΠ, τότε η σύνθεσή της ομάδας θα περιλάμβανε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Βραζιλία.
Η καθαρά πολιτική φύση της ομάδας αποδείχθηκε από την μετατροπή της G7 σε «G8» το 1997-2014, όταν η Ρωσία προσχώρησε σε αυτήν την οργάνωση κατά τη διάρκεια των ετών της οικονομικής παρακμής της όταν ήταν κάτω από την μεγαλύτερη επιρροή των ΗΠΑ, και είδε την έξοδο μόνο μετά την επανένωση της με την Κριμαία, αυτό αποδεικνύει πλήρως την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ρωσίας από την παγκόσμια ηγεμονία.
Η ατζέντα της συνόδου κορυφής.
1ον. Τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και η αναδιαμόρφωση της στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα στο πλαίσιο της εμπορικής εταιρικής σχέσης (Trans-Pacific και Trans-Atlantic).
Στην πραγματικότητα, τα δύο αυτά «έργα» σημαίνουν τη δημιουργία δύο οικονομικών χώρων αποκλειστικά για τις ΗΠΑ στην οποία η κυριαρχία των εθνών-κρατών θα υποβληθεί σε περαιτέρω διάβρωση και το ρόλο και το κύρος των πολυεθνικών επιχειρήσεων θα αυξηθεί.
Οι χώρες που δεν θα συμμορφωθούν με αυτό το σύστημα, πρώτα και κύρια οι χώρες του BRICS, είναι να εξοστρακιστούν οικονομικά.
2ον. Θέματα ασφάλειας και γενικότερα προβλήματα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Η G7 θα δεσμευτούν (declaratively) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρώτα απ ‘όλα. Οι ΗΠΑ θα αναγκάσει επίσης τους συμμάχους της να διατηρήσουν τη σκληρή στάση τους στο ουκρανικό θέμα και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
3ον. Οι Διεθνείς συγκρούσεις στην Ασία έχουν επίσης δηλώσει ότι είναι από τα πιο σημαντικά θέματα. Το κύριο ζήτημα στο πλαίσιο αυτό είναι η «απειλή» που θέτει η Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με αυτό το πρόσχημα, οι ΗΠΑ σχεδιάζει να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή του Ειρηνικού. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να εδραιώσουν την αντί-κινεζική θέση των G7 χωρών σχετικά με το ζήτημα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας.
4ον. Θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης, της υγείας, και τα προβλήματα των τροφίμων είναι επίσης θέματα για συζήτηση.
Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια σειρά από σημαντικά διεθνή ζητήματα αποδεικνύει την προθυμία των ΗΠΑ να επιλέξουν την περαιτέρω αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αντίθετοι με την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ακόμη και παρά την απελευθέρωση της ουκρανής πιλότου Nadiya Savchenko η οποία κρατείτο στη Ρωσία, κατά την οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ προηγουμένως επέμεναν. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης σκληρύνει τη ρητορική τους για τη Συρία.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία για να ασκήσουν πίεση στην ηγεσία της χώρας για τις πρόσφατες επιθυμίες τους για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας, Γεωπολιτική