Πολιτική

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΣΤΟ…ΠΟΛΕΙΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ! H ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ H ΠΤΩΣΗ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Πριν από χρόνια ο πρώην πια πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε γίνει γνωστός από το περίφημο βιβλίο του το «Στρατηγικό Βάθος», όπου ανέλυε την μεγάλη στρατηγική σημασία της Τουρκίας και τις ηγεμονικές της βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή.

Το δεξί χέρι του Ερντογάν και ο βασικός του σύμβουλος του έγινε για ένα διάστημα αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός. Ορισμένες όμως κινήσεις αυτονόμησης του από τον Τούρκο πρόεδρο και ιδίως οι διαπραγματεύσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό χωρίς να… πάρει την άδεια του Ερντογάν, έφεραν τουλάχιστον προς το παρών το πολιτικό του τέλος.

Απογοητευόμενος ο Νταβούτογλου, ξανακάνει την εμφάνιση του σαν συγγραφέας με το καινούργιο βιβλίο του με τον χαρακτηριστικό τίτλο : «ΠΟΛΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει κάποιες πολύ γνωστές πόλεις, την ιστορία τους και την συμβολή τους στην διαμόρφωση το πολιτισμού. Ανάμεσα στις πόλεις αυτές διακρίνουμε φυσικά τη Κωνσταντινούπολη, την γενετήρια του το Ικόνιο της Τουρκίας, αλλά και την Αθήνα καθώς και την Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρων για τον ελληνισμό.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει στην Κωνσταντινούπολη, στις ιερές πόλεις του Ισλάμ, Μέκκα και Μεδίνα, καθώς και στην Ιερουσαλήμ, επίσης ιερή πόλη του Ισλάμ.

Πάντως σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Νταβούτολγου θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη όπου και θα ανοίξει πολιτικό γραφείο από το οποίο θα παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα θα συγκροτήσει ένα προσωπικό επιτελείο από 2-3 πολιτικούς συμβούλους που θα συσκέπτονται τακτικά και θα εκφράζουν απόψεις για την εν γένει κατάσταση. Πολλοί εκφράζουν ακόμα και την άποψη για την πιθανότητα δημιουργίας νέου κόμματος υπό την αρχηγεία του, κάτι που προς το παρών τουλάχιστον ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Advertisements

Κατηγορίες:Πολιτική

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google+. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.