Πολιτική

Ο Tayyip Erdoğan επαναφέρει το πρωτόκολλο Ασφαλείας και Δημόσιας Τάξης EMASYA οδηγώντας την χώρα στον αυταρχισμό και τον ολοκληρωτισμό

Γράφει ο Γιώργος Τσιμπούκης / Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.

Το περίφημο πρωτόκολλο Ασφαλείας και Δημόσιας Τάξης EMASYA πρόκειται να επαναφέρει η κυβέρνηση της Τουρκίας σύμφωνα με το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα μπορούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για εσωτερικές απειλές και να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πόλεις της Τουρκίας χωρίς την άδεια των πολιτικών αρχών.

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yildırım κατέθεσε στην Βουλή το προσχέδιο του νέου νόμου ο οποίος είχε καταργηθεί από το ίδιο κυβερνών κόμμα το 2010.

Εάν τελικά το νομοσχέδιο εγκριθεί από τη Βουλή θα δίνει το δικαίωμα στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να συγκεντρώνουν ιδιωτικές πληροφορίες των πολιτών της χώρας, ενώ τα μέλη τους θα απολαμβάνουν δικαστική ασυλία και δεν θα μπορούν να οδηγηθούν στο δικαστήριο χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της χώρας.

Το πρωτόκολλο Ασφαλείας και Δημόσιας Τάξης EMASYA υπογράφηκε για πρώτη φορά από τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και τον Υπουργό Εσωτερικών στις 7 Ιουλίου 1997 και καταργήθηκε από την κυβέρνηση του κόμματος  AKP του νυν προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdoğan το 2010.

Μάλιστα όταν το συγκεκριμένο πρωτόκολλο καταργήθηκε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας  Tayyip Erdoğan είχε δηλώσει ότι πότε στο μέλλον δεν θα υπάρξει στην Τουρκία πρωτόκολλο Ασφαλείας και Δημόσιας Τάξης σαν και το EMASYA, ενώ ο τότε πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας  Abdullah Gül είχε δηλώσει ότι το πρωτόκολλο EMASYA δεν έχει θέσει στην Τουρκική Δημοκρατία.

Όπως φαίνεται εάν και εφόσον το νέο νομοσχέδιο γίνει νόμος του Τουρκικού κράτους η γειτονική χώρα θα έχει κάνει μια στροφή 180 μοιρών και θα ακυρώσει όποιες προσπάθειες υπήρχαν από τμήματα της Τουρκικής ελίτ να μετατραπεί η γειτονική χώρα σε μια Δημοκρατία με δυτικές αρχές και αξίες ικανή να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Ουσιαστικά με την επαναφορά του πρωτοκόλλου Ασφαλείας και Δημόσιας Τάξης EMASYA σε ισχύει ο Recep Tayyip Erdoğan στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην ΕΕ ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις υποδείξεις της για ένα Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κράτος επιβεβαιώνοντας την στροφή του προς ένα μοντέλο διακυβέρνηση αυταρχικό και ολοκληρωτικό το οποίο αναζητά τον ζωτικό του χώρο στην Ανατολή.

Πηγή/viadiplomacy.gr

Διαφημίσεις

Κατηγορίες:Πολιτική

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.