Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

16 ΙΟΥΛΊΟΥ 1945 «ΔΟΚΙΜΗ ΤΡΙΑΔΑ» Η ΠΡΏΤΗ ΠΥΡΗΝΙΚΉ ΔΟΚΙΜΉ ΣΤΟΝ ΚΌΣΜΟ.

Γράφει ο Κάτς80

Στις 16 Ιουλίου του 1945, η πυρηνική δοκιμή της «Τριάδας» βύθισε την ανθρωπότητα στην λεγόμενη Ατομική Εποχή. Η πρώτη πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε πυροδοτήθηκε στο Νέο Μεξικό, στο εύρος Αλαμογκόρντο (Νέο Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες). Το πλουτώνιο όπου βασίστηκε η συσκευή εξερράγη με μια ισχύ ισοδύναμη με 18.000 τόνων TNT, δημιουργώντας έναν κρατήρα πλάτους πάνω από 300 μέτρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για 16 ΙΟΥΛΊΟΥ 1945 «ΔΟΚΙΜΗ ΤΡΙΑΔΑ» Η ΠΡΏΤΗ ΠΥΡΗΝΙΚΉ ΔΟΚΙΜΉ ΣΤΟΝ ΚΌΣΜΟ.

Ο χώρος δοκιμής μετά την έκρηξη, ένας κρατήρας του λιωμένου εδάφους, επίσης γνωστός ως «Trinite» ακτινοβολεί από το σημείο μηδέν.

Οι Προσπάθειες των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα οδηγήθηκαν από το φόβο ότι η ναζιστική Γερμανία θα είναι σύντομα σε θέση να το πραγματοποίηση. Ο Γερμανός χημικός και βραβευμένος με Νόμπελ Otto Hahn μαζί με την Lise Meitner και τον μαθητή και βοηθό του Fritz Strassmann. Στα τέλη του 1938 ανακάλυψαν την πυρηνική σχάση, ένα μεγάλο αριθμό ραδιενεργών προϊόντων μεταστοιχείωσης, τα οποία θεωρούσαν ως υπερουράνια. Εκείνη την εποχή η ύπαρξη των ακτινιδών δεν είχε ακόμη συσταθεί, και το ουράνιο λανθασμένα θεωρούταν ότι ανήκει στην 6η ομάδα στοιχείων του περιοδικού πίνακα, παρόμοιο με το βολφράμιο.

Παρά ταύτα η ομάδα του Χαν στην προσπάθεια αυτή αν και οδηγήθηκε σε κάποια σοβαρά αποτελέσματα δυσκολεύτηκε να τα ερμηνεύσει.. Μετά από αυτή την ανακάλυψη, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Franklin D. Ρούσβελτ, προειδοποιώντας τον για την απειλή του γερμανικού προγράμματος πυρηνικών όπλων και προτρέποντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιταχύνει τις προσπάθειές της.

 Η Γερμανία είχε πράγματι διεξάγει πυρηνική έρευνα, αλλά μόνο μια χούφτα από επιστήμονες είχαν διατεθεί για το έργο αυτό. Οι προσπάθειές τους ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής και κλιμακωνόταν προς τα κάτω μετά το 1942.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιθέτως, επένδυσαν ουσιαστικά και απεριόριστα ανθρώπινο δυναμικό και βιομηχανικούς πόρους στο Σχέδιο Μανχάταν, το οποίο ξεκίνησε το 1942. Η έδρα του ήταν το νεοσύστατο Los Alamos πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Νέο Μεξικό. Ο Robert Oppenheimer οδηγούσε την ομάδα των 6.000 επιστημόνων στο Los Alamos, και ήταν επιστημονικά επικεφαλής του έργου.

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

 Αποτέλεσμα εικόνας για 16 ΙΟΥΛΊΟΥ 1945 «ΔΟΚΙΜΗ ΤΡΙΑΔΑ» Η ΠΡΏΤΗ ΠΥΡΗΝΙΚΉ ΔΟΚΙΜΉ ΣΤΟΝ ΚΌΣΜΟ.

Δύο ημέρες πριν τη δοκιμή η βόμβα στήθηκε πάνω σε έναν ατσάλινο πύργο και σε διάφορες αποστάσεις εγκαταστάθηκαν  σεισμογράφοι , φωτογραφικές μηχανές, και  συσκευές που κατέγραφαν το επίπεδο ακτινοβολίας και πίεσης.

Τρεις εβδομάδες μετά τη δοκιμή, στης 6 και 9, Αυγούστου του 1945, πυρηνικές βόμβες έπεσαν στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, με βάση το σχεδιασμό «Τριάδας» σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες αμάχους αμέσως και πολλούς άλλους από την έκθεση σε ακτινοβολία αργότερα.

Το συνολικό επίπεδο της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Γης αυξήθηκαν σε επίπεδα τα οποία επισκίασαν ακόμη και την καταστροφή του Τσερνομπίλ.

Η «Τριάδα» ήταν η πρώτη πυρηνική δοκιμή. Πάνω από 2000 πυρηνικές δοκιμές διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 1000 στο πρόγραμμα πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ και μόνο. Οι δοκιμές απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Η Συνθήκη των Πυρηνικών Δοκιμών για την πλήρη απαγόρευση (CTBT) απαγορεύει όλες τις μορφές των πυρηνικών δοκιμών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η πρώτη χώρα που υπόγραψε όταν ενεργοποιήθηκε για υπογραφή στις 24 Σεπτεμβρίου του 1996. Σήμερα ωστόσο, είναι μια από τις οκτώ χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη CTBT ώστε μπορέσει να τεθεί σε ισχύ. Οι άλλοι είναι η Κίνα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η Αίγυπτο, η Ινδία, το Ιράν, το Ισραήλ και το Πακιστάν. Μέχρι σήμερα, η CTBT έχει υπογραφεί από 183 χώρες.

 Η έκρηξη μετά από 0,025 δευτερόλεπτα.

Αποτέλεσμα εικόνας για 16 ΙΟΥΛΊΟΥ 1945 «ΔΟΚΙΜΗ ΤΡΙΑΔΑ» Η ΠΡΏΤΗ ΠΥΡΗΝΙΚΉ ΔΟΚΙΜΉ ΣΤΟΝ ΚΌΣΜΟ.

Μια πινακίδα πάνω στον οβελίσκο γράφει / «Το Μέρος της Τριάδας. Εδώ όπου εξερράγη η πρώτη πυρηνική συσκευή στον κόσμο στις 16 Ιουλίου του 1945».

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.