Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι εναντίον όλων

Γράφει ο Κάτς80

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο, το «Ισλαμικό Κράτος» έχει διαδώσει ένα ηχητικό μήνυμα από τον ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Το ηχητικό αρχείο βγήκε σε απευθείας σύνδεση το βράδυ στης 2 Νοεμβρίου 2016 από την Αλ Furqan, ένα από τα «όπλα» των μέσων ενημέρωσης του. Η λόγος έχει τίτλο, «Τι είναι αυτό που ο Αλλάχ και ο Αγγελιοφόρος του μας είχε υποσχεθεί». Η τελευταία ομιλία του Μπαγκντάντι όπου απευθύνεται στο κοινό γίνετε το Δεκέμβριο του 2015.

Το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» είναι υπό πολεμικό αποκλεισμό από όλες τις πλευρές. Αλλά ο Μπαγκντάντι απορρίπτει να πνεύσει την υποχώρηση, λέγοντάς στους οπαδούς του ότι διενεργούν ένα «μεγάλο τζιχάντ» εναντίον όλων των εχθρών τους.

Μιλώντας στη μανιχαϊστική γλώσσα, ο Μπαγκντάντι παρακινεί τους άντρες του ότι δεν πρέπει να αφήσουν τον Σατανά να τους πείσει να «υποχωρήσουν». Αντ ‘αυτού, οι τζιχαντιστές θα πρέπει να παραμείνουν στα φυλάκια τους και να επιμείνουν στον «ιερό αγώνα» τους. «Είναι χίλιες φορές καλύτερα να παραμείνουμε στη γη μας από το να υποχωρήσουμε σε ταπείνωση», λέει ο Μπαγκντάντι. «Αλλά η ανταμοιβή των τζιχαντιστών μπορεί να μην έρθει σε αυτή τη ζωή». Ο Μπαγκντάντι λέει στους ανθρώπους του, που παλεύουν, να ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε «παράδεισο». «Αλλά για τους εχθρούς του χαλιφάτου δεν μπορούμε να ελπίζουμε το ίδιο, για αυτούς μόνο κόλαση».

Ο ηγέτης του «ισλαμικού κράτους» απεικονίζει τη σύγκρουση στο Ιράκ ως θρησκευτική συνωμοσία εναντίον σουνιτών. Ο Μπαγκντάντι ισχυρίζεται ότι διάφορα τμήματα πολεμούν στο πλαίσιο ως «πρόσχημα» αλλά πραγματικά ενδιαφέρονται μόνο για τη δολοφονία ανδρών σουνιτών. Ισχυρίζεται ότι οι πόλεις του Ιράκ ερημώνονται από Σουνίτες ως μέρος μιας σιιτικής, ή ιρανικής, σχεδίασης. Παρόλα αυτά, το μήνυμα του Μπαγκντάντι υποδηλώνει την απογοήτευση που πρέπει να έχει για τους σουνίτες του Ιράκ που δεν συσπειρώνονται στο πλαίσιο του «χαλιφάτου. Σε ένα σημείο, ο σημαντικός άνθρωπος του «ισλαμικού κράτους» συγκρίνει τους Σουνίτες του Ιράκ με στο λαό του Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν παραμείνει στο αληθινό μονοπάτι.

Σύμφωνα με τον Μπαγκντάντι, οι αποστάτες, άθεοι, οι Χριστιανοί, Εβραίοι, Σιίτες και άλλοι άπιστοι έχουν συνωμοτήσει για να ξεκινήσει η επίθεση στο βιλαέτι τους στη Νινευή (επαρχία).

Οι αντί-Άσαντ δυνάμεις στο Χαλέπι περιλαμβάνουν «τζιχάντ» οργανισμούς που αποτελούν μέρος του δικτύου της Αλ Κάιντα, όπως η Jabhat Fath al Sham.

Ακόμη κι αν αγωνίζονται κατά του Άσαντ οι σύμμαχοί του, ο Μπαγκντάντι αναφέρεται σε αυτούς ως «φατρίες αποστάτες» και επικρίνει υποτίθεται την «προδοσία» τους. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είναι υπό την ηγεσία του πρώην «υπολοχαγού» του Μπαγκντάντι, του Αμπού Μοχάμεντ αλ Julani, και η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ανδρών βοήθησε στο να τροφοδοτήσει την εχθρότητα μεταξύ του ισλαμικού κράτους και της Αλ Κάιντα.

Το «Ισλαμικό Κράτος» παρέχει σκόπιμα ασαφής εικόνα σχετικά με την ευθύνη του για ορισμένες υψηλού προφίλ τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία. Αλλά ο Μπαγκντάντι κάνει μια σαφή έκκληση για επιχειρήσεις κατά της Τουρκίας στην ομιλία του.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Τουρκία ξεκίνησε τη λειτουργία «ασπίδας» στον Ευφράτη, η οποία έχει στοιχίσει επιτυχίες σε έδαφος για το «χαλιφάτο» στη βόρεια Συρία. Ο Μπαγκντάντι ισχυρίζεται ότι η Τουρκία έχει αποκαλύψει την πραγματική ατζέντα της εισχωρώντας στον πόλεμο. Υποστηρίζει ότι οι Τούρκοι έχουν επωφεληθεί από το γεγονός ότι το «Ισλαμικό Κράτος» έχει αποσπαστεί από την προσοχή του στον «πόλεμο κατά των απίστων εθνών» και έχει αναγκαστεί να υπερασπιστεί το έδαφός του.

Για τους λόγους αυτούς, ο λεγόμενος «Χαλίφης» λέει στους οπαδούς του να «επιτεθούν» κατά της Τουρκίας. Ο Μπαγκντάντι παρομοιάζει επίσης τους Τούρκους ως «απίστους στρατιώτες» με σκύλους και καλεί τους στρατιώτες του χαλιφάτου να «χύσουν το αίμα τους».

Επιπροσθέτως οι «τζιχαντιστές» στη Σαουδική Αραβία θα πρέπει να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους ενάντια στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας στο εσωτερικό της χώρας, ο Μπαγκντάντι το λέει αυτό, επειδή οι Σαουδάραβες έχουν συμμετάσχει στον πόλεμο εναντίον σουνιτών στο Ιράκ και το Levant.

Ο Μπαγκντάντι διαφοροποιεί τους τζιχαντιστές που αγωνίζονται στη Σύρτη της Λιβύης με ειδικό έπαινο, λέγοντας ότι η άγρια πάλη τους έχει ματαίωσε τα σχέδια των ευρωπαϊκών «Σταυροφόρων». Το «Ισλαμικό Κράτος» έχει χάσει πολύ έδαφος στη Σύρτη από το Μάιο.

Το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» έχει επανειλημμένα καλέσει τους οπαδούς του να μεταναστεύουν στα εδάφη του «χαλιφάτου». Αλλά αν δεν μπορούν να το κάνουν στο Ιράκ και τη Συρία, τότε μπορούν να ενταχθούν στο «τζιχάντ» οπουδήποτε.

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Μπαγκντάντι τιμά τους κορυφαίους αξιωματούχους του «Ισλαμικού Κράτος» που έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων του Αμπού Μοχάμεντ αλ Adnani και του Αμπού Μοχάμεντ αλ Furqan, δύο από τους οποίους εξυπηρετούσαν πολλαπλούς ρόλους. Ο Μπαγκντάντι λέει ότι ο θάνατός τους δεν θα τελειώσει το «τζιχάντ του ισλαμικού κράτους», αλλά αντ ‘αυτού είναι απαραίτητο οι «θυσίες» και το «μαρτύριο» των κορυφαίων διοικητών να ωφελούν μόνο τη θέληση του Αλλάχ.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι δεν ηχεί θριαμβευτικά στο νέο μήνυμά του, αλλά επιμένει ότι το «Ισλαμικό Κράτος» δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται οποτεδήποτε.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.