Γράφει ο Κάτς80
Στο Πακιστάν υπάρχει ένα «φυτώριο» ακραίων ισλαμικών οργανώσεων για χρόνια. Πάνω από 45 γνώριμες τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις έχουν φυτρώσει ή αποσχιστεί από το 1980. Η κυβέρνηση, όμως, συνέχιζε να αρνείται ότι το «Ισλαμικό τρομοκρατικό Κράτος» (ISIS) είναι παρόν στη χώρα.
Μιλώντας στο Λονδίνο το περασμένο έτος, ο τότε Αρχηγός του Γενικό Επιτελείο Στρατού Raheel Σαρίφ είπε ότι «δεν θα επιτραπεί ακόμα μια σκιά για το ISIS».
Ανώτεροι αξιωματούχοι πάντως τόσο ο Καράτσι και ο Πουντζάμπ στην επαρχία έχουν παραδεχθεί, ότι οι δυνάμεις τους είχαν διενεργήσει επιδρομές εναντίον μαχητών του ISIS.
Τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν παραδέχεται την παρουσία του ISIS, μιλά για ματαίωση προγραμματισμένης επίθεσης του ISIS στις ξένες πρεσβείες και το αεροδρόμιο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο Πτέραρχο Asim Bajwa .
Η δολοφονία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου στο Μπαλουχιστάν, Bilal Anwer Kasi, στις 8 Αυγούστου, του 2016, σηματοδότησε την έναρξη της αυτοαποκαλούμενης παρουσίας του ισλαμικού κράτους στην επαρχία. Όταν το σώμα του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο εκατοντάδες δικηγόροι συγκεντρώθηκαν εκεί για να αποτίσουν φόρο τιμής. Όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας χτύπησε, σκότωσε 63 από αυτούς. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών εκείνη την ημέρα είχε αναφερθεί ότι είναι 93, με δεκάδες άλλους τραυματίες. Αυτή τη φορά την ευθύνη ανέλαβε το ISIS.
Ήταν το πρώτο, αλλά όχι και το τελευταίο, χτύπημα στην επαρχία Μπαλουχιστάν τις εν λόγω τρομοκρατικής ομάδας, της οποίας το οχυρό είναι στη Μέση Ανατολή. Ακολούθησαν άλλες δύο μεγάλες επιθέσεις, μια στην Ακαδημία της Αστυνομίας στην Κουέτα, και η δεύτερη σε ένα ιερό Σούφι κοντά στη Lasbela γνωστό ως Σαχ Noorani. Σε αυτές τις τρεις επιθέσεις μέσα σε τέσσερις μήνες, περίπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν.
Γιατί στο Μπαλουχιστάν;
Η πολιτική του «ισλαμικού κράτους» στο Πακιστάν. Η απάντηση είναι ότι το Μπαλουχιστάν συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν στα δυτικά, και επιπλέον συνορεύει με άλλες επαρχίες στα ανατολικά. Υποφέροντας στη Μέση Ανατολή, το ISIS βλέπει το Μπαλουχιστάν, με τα τραχιά βουνά του, ως ασφαλές καταφύγιο.
Λόγω των συνόρων μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν, το νεοσυσταθέν εκεί «Ισλαμικό Κράτος» θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιθέσεις και στις δύο χώρες. Ο αφγανικός πόλεμος έστειλε περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στο Μπαλουχιστάν. Ένα ερώτημα είναι εάν το ISIS προσπαθήσει να κερδίσει αυτούς τους πρόσφυγες ώστε να διεξάγει τρομοκρατικές δραστηριότητές. Επίσης, ενώ έχει μια ισχυρή βάση στην επαρχία Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, το ISIS θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί στην επαρχία Σιστάν Μπαλουχιστάν του Ιράν. Το Ιράν είναι μια σιιτική πλειοψηφία κράτος, το οποίο αντιμετωπίζει τη σουνιτική θρησκευτική ιδεολογία με πυγμή. Υπάρχει ήδη μια συνεχής κίνηση σουνιτών-backed που επιτίθεται στις ιρανικές δυνάμεις. Θα ήταν ένα «λογικό» σημείο για το ISIS να επεκταθεί και στο Ιράν.
Στρατηγικά και γεωπολιτικά, το Μπαλουχιστάν είναι πολύ κρίσιμο, καθώς συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν. Όντας η μεγαλύτερη επαρχία του Πακιστάν συνδέεται με όλες τις πακιστανικές επαρχίες. Για δεκαετίες το Μπαλουχιστάν υπήρξε μάρτυρας στο εθνικό κίνημα εξέγερσης Baloch, ζητώντας ελευθερία από το Πακιστάν. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις άλλες επαρχίες, το Μπαλουχιστάν ήταν πολύ μακριά από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό. Σουνίτες, ινδουιστές, Σιίτες, και Zikri, όλοι βίωναν με ειρήνη και αρμονία χωρίς συγκρούσεις, και διακρίσεις. Είναι γνωστό ότι η σουνιτική-Baloch και η Zikri-Baloch, παρά τις διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, συχνά είχαν γάμους και σεβότανε ο ένας τον άλλο.
Όμως σήμερα το Μπαλουχιστάν δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε όσον αφορά την ειρήνη, την ανοχή και την αρμονία. Εξτρεμιστικά θρησκευτικά δόγματα εμφυτεύεται στην επαρχία για να εμποδίσουν το εθνικιστικό κίνημα Baloch όπου είναι πλέον εκτός ελέγχου.
Το Ισλαμικό Κράτος εκφράζει μια νοοτροπία που είχε πάντα μια μεγάλη ακολουθία στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Ενώ η πακιστανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επιχείρηση ενάντια στους Ταλιμπάν του Πακιστάν, οι επιθέσεις από το ισλαμικό κράτος και τους τοπικούς υποστηρικτές του δείχνουν ότι η απειλή εξακολουθεί να υπάρχει, αν και οι παίκτες έχουν αλλάξει. Όσο περισσότερο το Πακιστάν αρνείται την ύπαρξη του «ισλαμικού κράτους», τόσο περισσότερο χώρο θα τους παρέχει ώστε να εμβαθύνουν τις ρίζες τους στη χώρα και να προωθήσουν την αποστολή τους.
Η άνοδος του ISIS στο Πακιστάν
Υπήρξαν περισσότερες από 26.000 τρομοκρατικές επιθέσεις από το 2002 στο Πακιστάν, σύμφωνα με τον αναλυτή της ασφάλειας Amir Rana.
Αν το Πακιστάν πραγματικά θέλει να νικήσει το αναδυόμενο ISIS και να θέσει τέλος σε άλλες θρησκευτικές τρομοκρατικές ομάδες, θα πρέπει σοβαρά και να εξετάσει τα γεγονότα.
Κατ’ ‘αρχάς, θα πρέπει να εφαρμόσει πραγματικά την απαγόρευση των προσδιοριζόμενων τρομοκρατικών ομάδων.
Δεύτερον, θα πρέπει να στοχεύσουν και να εξαλείψουν την τακτική πρόσληψης των τρομοκρατικών ομάδων, οι οποίες ξεκινούν με το ριζοσπαστικό κήρυγμα μίσους από κληρικούς σε αφελείς πολίτες.
Τρίτον, θα πρέπει να σταματήσουν την ξένη χρηματοδότηση στα τρομοκρατικά δίκτυα.
Και τέταρτον, πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε όσους συνταξιούχους αξιωματικούς του στρατού υπηρετούν και προσφέρουν στους κόλπους του ISIS, και σε άλλους ομοϊδεάτες οργανισμούς, στη Δυτική Ασία. Δεν είναι έκπληξη ότι σχεδόν όλες οι πρόσφατες επιθέσεις του ISIS είναι συνδεδεμένες με μοναχικός λύκος που είχαν μια σύνδεση με το Πακιστάν.
Μέχρι στιγμής, το Πακιστάν δεν έχει αντιμετωπιστεί σοβαρά οποιαδήποτε από αυτές τις κρίσιμες υπηρεσίες. Έτσι η Ισλαμική τρομοκρατία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μια θέση στη χώρα.
Χρήστος Κατσέας
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας, Τρομοκρατία-Αναλύσεις