Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας

Οι Κυρώσεις Ομπάμα εναντίον της Μόσχας

Γράφει ο Κάτς80

Ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων του στο Λευκό Οίκο έχει διατάξει αρκετά αντίποινα εναντίον της Ρωσίας, με την αιτιολογία ότι η Μόσχα ενέχεται στην πειρατεία της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) με σκοπό να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ υπέρ του Donald Trump.  Τα σαρωτικά μέτρα που λαμβάνονται από τον Ομπάμα στις 29 Δεκεμβρίου συνίσταται στην επιβολή κυρώσεων στις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, καθώς απαιτούν την αποχώρηση των 35 Ρώσων διπλωματών «με την υπόνοια ότι είναι κατάσκοποι» από τις ΗΠΑ, καθώς και το κλείσιμο  δύο ρωσικών ενώσεων στο Μέριλαντ και τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το NBC, στις 29 Δεκεμβρίου οι κυρώσεις για τη Ρωσία αποτελούν «μια δυναμική πράξη από τον Πρόεδρο Ομπάμα να τιμωρήσει τη Ρωσία πριν από την αποχώρησή του».

Η σιωπηρή αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η τιμωρία προοριζόταν για τον Trump.

Ενώ οι κυρώσεις που στρέφονται κατά της Ρωσίας στην τελική πρόθεση ήταν να υπονομεύσει τη νομιμότητα του εκλεγμένου Προέδρου Donald Trump ώστε να κατευθύνει την πολιτική του σε σχέση με τη Μόσχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Ο Trump έχει θέσει επανειλημμένα την αμφιβολία, ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει το hacking του DNC ή σε άλλα πολιτικά όργανα.

Ο Trump θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν θα άρει τις κυρώσεις για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, όταν πάρει τον έλεγχο του λευκού οίκου τον επόμενο μήνα, και με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν μια δημόσια έρευνα σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας.

Ο Ομπάμα με την απόφαση του αυτή θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις συνεχιζόμενες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, που είναι σε χαμηλό όλων των εποχών, αλλά συμβάλλει επίσης στην υπονόμευση του εκλεγέντος Προέδρου και συνειδητά υπονομεύεται η διαδικασία μετάβασης, δηλαδή την προσχώρηση του Donald Trump στο Λευκό Οίκο.

Στον άμεσο απόηχο των δηλώσεων του Ομπάμα, τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης, με ορισμένες εξαιρέσεις, έχουν πάει το θέμα σε υψηλές ταχύτητες, με στόχο για άλλη μια φορά στους ισχυρισμούς για την ανικανότητα του Donald Trump.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.