Άμυνα & Ασφάλεια

James Mattis Τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ

Γράφει ο Κάτς80

Ο υπουργός Άμυνας James Mattis εξέδωσε ένα ασαφή «τελεσίγραφο» προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, απαιτώντας να επωμιστούν το βάρος της υπεράσπισης περισσότερο, αλλά «λησμόνησε» να πει τι θα κάνει ο Λευκός Οίκος, αν δεν το κάνουν.«Η Αμερική θα αναλάβει τις ευθύνες της. Αλλά αν τα έθνη σας δεν θέλουν να δουν την Αμερική σε μια μέτρια δέσμευσή προς το ΝΑΤΟ και την Συμμαχία, κάθε μία από τις πρωτεύουσες σας θα πρέπει να δείξουν την υποστήριξή για την κοινή μας άμυνα», δήλωσε ο Mattis σε ομιλία του πριν ανοίξει η συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Οι παρατηρήσεις που γίνονται από αξιωματούχους του ΝΑΤΟ είναι ότι το κλίμα μέσα στο ΝΑΤΟ είναι «φοβισμένο και μπερδεμένο», ανέφερε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, μιλώντας βέβαια ανώνυμα. Αναφέροντας επιπροσθέτως και τις ευρωπαϊκές ανησυχίες τους για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Trump έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει το κύρος του ΝΑΤΟ, ακόμη χαρακτηρίζοντας το άνευ αντικειμένου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Mattis, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως Ανώτατος Συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ, δεν επεκτάθηκε τόσο μακριά την Τετάρτη. Αλλά επέπληξε τα μέλη του ΝΑΤΟ για τη μη λήψη μεγαλύτερων ευθυνών.

«Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το μέλλον της ασφάλειας των παιδιών σας από ό, τι κάνουμε», είπε ο Mattis. «Η περιφρόνηση για τη στρατιωτική ετοιμότητα καταδεικνύει έλλειψη σεβασμού για τον εαυτό μας, για τη συμμαχία, και για τις ελευθερίες που κληρονομήσαμε», πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, μόνο πέντε από τα μέλη της συμμαχίας των 28 έχουν ανταποκριθεί στην απαίτηση του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα: οι Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Εσθονία και η Ελλάδα.

Ο Mattis «ανέβασε τον πήχη» στις παρατηρήσεις του, δήλωσε ο Jim Townsend, ο οποίος μέχρι Ιανουάριο ήταν κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εξέδωσε τελεσίγραφο», δήλωσε ο Townsend. Αλλά αυτό που είναι ασαφές είναι τι θα κάνουν ακριβώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, εάν οι σύμμαχοι δεν εκπληρώσουν το τελεσίγραφο.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να διευκρινίσει τις παρατηρήσεις του Mattis.

«Αν το δεχθούμε κυριολεκτικά, τότε το μήνυμα είναι πράγματι ότι δεν υπάρχει άνευ όρων εγγύηση της ασφάλειας πια», ανέφερε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης σε αμερικανικό δίκτυο. Δεν συμφωνούν όλοι. «Δεν είναι τίποτα καινούριο, για να είμαι ειλικρινής», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Jeanine Hennis-Plasschaert.

Η συνάντηση της Τετάρτης σηματοδότησε την πρώτη ευκαιρία για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συναντηθούν με έναν υπάλληλο του υπουργικού συμβουλίου Trump και να κρίνουν τη στάση της διοίκησης για τη Ρωσία.

Οι Σύμμαχοι «ζητούν απελπιστικά αναγκαία διευκρίνιση σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν σε σχέση με την Ρωσία», είπε ο Townsend.

Το ταξίδι του υπουργού άμυνας Mattis ήρθε στον απόηχο  της παραίτησης του Michael Flynn ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, και το επακόλουθο χάος που άφησε στο πέρασμά του. Αλλά ο Mattis επέμεινε ότι δεν είχε επισκιάσει την αποστολή του στο ΝΑΤΟ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence έχει επίσης προγραμματίσει να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και να συναντηθεί με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα.

Χρήστος Κατσέας

Διαφημίσεις

1 reply »

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: James Mattis – Τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ « ΑΒΕΡΩΦ

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.