Πολιτική

Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας θα υποστηρίξει την έρευνα του ρόλου της στο ναζιστικό καθεστώς

Γράφει ο Κάτς80

Η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Bundesbank, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την σχέση της με το ναζιστικό καθεστώς, η οποία θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.  Η ιστορική έρευνα της Bundesbank έρχεται αργά, εν μέρει, επειδή οι προηγούμενοι γενικοί διευθυντές της τράπεζας είτε είχαν κάτι να κρύψουν είτε ήταν απρόθυμοι να αναδείξουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την αξιοπιστία της τράπεζας, δήλωσε ο Albrecht Ritschl, καθηγητής στο London School of Economics, όπου και θα ηγηθεί του ερευνητικού προγράμματος μαζί με τον Magnus Brechtken, αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας στο Μόναχο.

Τα αρχεία της Κεντρικής Τράπεζας είναι μακράν προσιτά στους ερευνητές και υπήρξαν πολυάριθμες μελέτες της Reichsbank, καθώς η κεντρική τράπεζα ήταν γνωστή πριν από την ήττα της Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι απαντήσεις της έρευνας – μελέτης θα μπορούσαν να προκαλέσουν σκληρά συναισθήματα ακόμη και σήμερα. Οι ιστορικοί θα μελετήσουν το ρόλο του Ράιχ στην οικονομική εκμετάλλευση των κατεχομένων χωρών κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος, το οποίο χαρακτηρίστηκε από «απερίγραπτη σκληρότητα και κυνισμό», δήλωσε ο κ. Ritschl.

Οι ερευνητές θα αντλήσουν στοιχεία από τα αρχεία ξένων κεντρικών τραπεζών που δεν έχουν προηγουμένως εξεταστεί διεξοδικά. Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας από τη Γερμανία και την Ιταλία, για παράδειγμα, η Reichsbank βοήθησε τον σκληρό μηχανισμό του πληθωρισμού που ξέσπασε, και εξάλειψε την αξία του τοπικού νομίσματος και δημιούργησε σιτοδεία (πείνα).

Η μελέτη της Bundesbank θα είναι εξαντλητική, και η οποία θα περιλαμβάνει οκτώ τόμους όταν ολοκληρωθεί. Ένα μειονέκτημα είναι ότι προηγούμενες εταιρικές και κυβερνητικές μελέτες γραμμένες σε χιλιάδες σελίδες γερμανικών καθιστούσαν απρόσιτη την μελέτη ίσως και εσκεμμένα σε όσους δεν μιλούν άπταιστα τη γλώσσα.

Αλλά οι κ. Ritschl και ο κ. Brechtken δήλωσαν ότι η έρευνά τους θα μεταφραστεί στο σύνολό της στα αγγλικά.

Χρήστος Κατσέας

Κατηγορίες:Πολιτική

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.