Άμυνα & Ασφάλεια

Η Αίγυπτος «χτίζει» το καθεστώς του περιφερειακού ηγέτη

Γράφει ο Κάτς80

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε αυτό το χρονικό διάστημα αν η Fatah ή η Χαμάς κέρδισε στη νέα συμφωνία συμφιλίωσης . Ωστόσο υπάρχει σίγουρα ένας δεύτερος νικητής η Αίγυπτος. Ο πρόεδρος Abdel Fattah al-Sisi ενεργοποίησε τις υπηρεσίες πληροφοριών του για να πιέσει τις δύο πλευρές να υπογράψουν αυτή τη συμφωνία, η οποία προσφέρει στο Κάιρο σημαντική επιρροή και στα δύο παλαιστινιακά κινήματα.

Ένας ανώτερος αιγύπτιος διπλωμάτης στο Τελ Αβίβ ανέφερε σε γνωστό αιγυπτιακό δίκτυο, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ότι ήταν μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, κυρίως στο Κάιρο, μεταξύ Αιγυπτίων αξιωματούχων και εκπροσώπων της Χαμάς και της Φατάχ. Η Αίγυπτος ανησυχούσε ιδιαίτερα ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα οδηγήσει σε μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και η βία θα έτεινε να ενισχύσει το βραχίονα του Ιράν στην περιοχή. Η Αίγυπτος επιθυμεί να επανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στον αραβικό κόσμο και να αντισταθμίσει την επιρροή του ιρανικού καθεστώτος στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Γάζα. Επίσης, το αδιέξοδο ασφαλείας στην έρημο του Σινά είναι πρωταρχικής σημασίας.

Ο αιγύπτιος διπλωμάτης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το Κάιρο  διατήρησε τη κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό πίεση, κατανοώντας το ευαίσθητο θέμα της θέσης της Χαμάς στην Ουάσινγκτον ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Jason Greenblatt διαβίβασε στο Κάιρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν τη συμφωνία με την προϋπόθεση ότι η Χαμάς δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Αυτό ζητήθηκε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε προηγούμενες παλαιστινιακές συμφωνίες ενότητας.

Ο διπλωματικός στόχος της Αιγύπτου είναι τώρα διπλός. Ένας στόχος είναι η επίτευξη σχετικά ομαλής εφαρμογής της συμφωνίας. Ο δεύτερος στόχος  είναι οι περαιτέρω διαβουλεύσεις στο Κάιρο σχετικά με τα θέματα μιας κοινής θέσης για μια πιθανή διαδικασία επίλυσης σχεδίου δύο κρατών, τις εκλογές για το παλαιστινιακό κοινοβούλιο για την προεδρία και η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

Ο διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι μια ειρηνευτική διαδικασία που καθοδηγείται από τη διοίκηση του Donald Trump και την Αίγυπτο με αποτέλεσμα μια λύση δύο κρατών έχει μεγάλη σημασία για την ηγεσία της Αιγύπτου. Εξήγησε ότι το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται επί του παρόντος για μια αιγυπτιακή πρωτοβουλία για να προωθήσει μια τέτοια διαδικασία.

Αυτή η αιγυπτιακή πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει διάφορα βήματα. Πρώτον, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα δηλώσει την προθυμία του να συμμετάσχει σε μια διαδικασία επίλυσης δύο κρατών, με βάση την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002 . Στο πλαίσιο αυτό, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα αναγνωρίσει τη συμφωνία συμφιλίωσης και θα δηλώσει ότι θεωρεί τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα ως ενιαία επικράτεια.

Μετά τη δήλωση του Αραβικού Συνδέσμου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συγκαλέσει διάσκεψη έναρξης για μια λύση δύο κρατών και αντί-ριζοσπαστική μουσουλμανική διαδικασία, βασισμένη στην Αραβική Πρωτοβουλία Ειρήνης και στη δήλωση του Trump στο Ριάντ τον περασμένο Μάιο στην Αραβική Ισλαμική Αμερικανική Σύνοδο Κορυφής.

Η διάσκεψη αυτή θα πρέπει να οδηγήσει σε παλαιστινιακές-ισραηλινές διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών βασισμένη στις γραμμές του 1967. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για τις διαπραγματεύσεις αυτές θα εκπροσωπηθεί από την ΟΑΠ (όχι την κυβέρνηση συμφιλιώσεως) υπό τον Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Η Δυτική Όχθη, η Ανατολική Ιερουσαλήμ και η Γάζα θα αντιμετωπιστούν ως μία εδαφική μονάδα. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει πάγωμα του διακανονισμού και παύση όλων των διαδικασιών υποκίνησης των Παλαιστινίων στη βία. Το Κάιρο θα είναι ο τόπος διεξαγωγής αυτών των διαπραγματεύσεων.

Ο διπλωμάτης επεξεργάστηκε επίσης τις παραμέτρους της πρωτοβουλίας, δηλώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να συνδράμει στις ρυθμίσεις ασφαλείας για μόνιμο καθεστώς υπό τη μορφή αιγυπτιακής παρακολούθησης στρατευμάτων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία θα συμμετάσχουν στην εναρκτήρια διάσκεψη και θα συμφωνήσουν σε μια πολυμερή διαπραγματευτική πορεία με το Ισραήλ για την περιφερειακή συνεργασία με βάση την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία και τη συγκράτηση των ριζοσπαστικών φονταμενταλιστικών περιφερειακών δυνάμεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράσχουν οικονομική βοήθεια σε αυτά τα μέρη ως μέρος της διαδικασίας.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος μίλησε στο ίδιο μέσο ενημέρωσης υπό τον όρο της ανωνυμίας, απέρριψε έντονα όλα τα στοιχεία ενός τέτοιου σχεδίου. Η θέση του Ισραήλ είναι διαφορετική τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη ροή. Κατά την άποψη του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία για τις περιφερειακές αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες. Μόνο μετά την επίλυση του Παλαιστινιακού θέματος, θα εξαρτηθεί η κατάργηση της συμφωνίας συμφιλίωσης ή, εναλλακτικά, ο αφοπλισμό της Χαμάς.

Τούτου λεχθέντος, η συμφωνία συμφιλίωσης δημιούργησε νέα πραγματικότητα για πιθανές ισραηλινό-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις. Υπάρχει μικρότερη διάσπαση μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, η Αίγυπτος έχει γίνει ένας ισχυρότερος και περισσότερο εμπλεκόμενος παίκτης. Οποιαδήποτε πρόοδος εξαρτάται τώρα από την ικανότητα του Sisi να πείσει το Τράμπ να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.