Άμυνα & Ασφάλεια

Η Νότια Κορέα προσπαθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες συνθήκες πυρηνικής επίθεσης

Γράφει ο Κάτς80

Την απόκτηση υποβρυχίων με πυρηνική ενέργεια συζήτησαν οι ηγέτες κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής τους. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Moon Jae-in, συζήτησαν για την ανάπτυξη και την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων (SSN) στο Πολεμικό Ναυτικό της Δημοκρατίας της Κορέας (ROK) κατά τη διάρκεια της διμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στης 08 Νοεμβρίου στη Σεούλ.

Το ενδιαφέρον της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη ή την αγορά πυρηνικών υποβρυχίων είναι ενδεικτικό της αυξανόμενης επιθυμίας της κυβέρνησης να αποκτήσει στο δυναμικό της πυρηνικά υποβρύχια SSN μελλοντικά.

Ο πρωταρχικός λόγος της ώθησης της στρατιωτικής διοίκησης της Ν. Κορέας για απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων SSN είναι η αναδυόμενη δύναμη καταβύθισης της Βόρειας Κορέας, η οποία περιλαμβάνει νέους συμβατικούς υποβοηθούμενους βαλλιστικούς πύραυλους ικανούς να πυροδοτήσουν πύραυλους KN11 / Pukguksong-1. Τα πυρηνικά υποβρύχια, σε αντίθεση με τα υποβρύχια ντίζελ και τα ηλεκτρικά, μπορούν να παραμείνουν υποβρύχια για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πράγμα που θα τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν πιο αποτελεσματικά τους Βόρειο Κορεάτες.

Ωστόσο, πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό το σενάριο.  

Για αρχάριους, δεν είναι και τόσο ρεαλιστικό στο να υποθέσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πουλήσουν ή θα μισθώσουν πυρηνικά υποβρύχια στη Νότια Κορέα για διάφορους λόγους, όπως φόβους πυρηνικής διάδοσης, η απροθυμία στο να μοιράζονται ευαίσθητη τεχνολογία υποβρυχίων με έναν σύμμαχο και το γεγονός ότι τα αμερικανικά υποβρύχια είναι υπερβολικά δαπανηρά ώστε να λειτουργούν.

«Οι ΗΠΑ ποτέ δεν έχει πουλήσει πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της σε μια ξένη χώρα» δήλωσε ένας υπάλληλος της κυβέρνησης της Κορέας  τον Σεπτέμβριο. Ως εκ τούτου, «αν επιλέξουμε να αποκτήσουμε (τέτοια υποβρύχια), θα είναι υπό τη μορφή αυτοχθόνων ανάπτυξης».

Το Ναυτικό της Ν. Κορέας ενδιαφέρεται να αποκτήσει τουλάχιστον τρία SSN για να μπορεί να εγγυηθεί περιπολίες όλο το εικοσιτετράωρο. Το συνολικό κόστος για την απόκτηση τριών υποβρυχίων και υποδομών υποστήριξης θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια εκτός από το λειτουργικό κόστος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τοπικές εκθέσεις των ΜΜΕ, η Νότια Κορέα ξεκίνησε ένα παράνομο στρατιωτικό έργο το 2003, με την κωδική ονομασία «πρωτοβουλία 362», με στόχο την ανάπτυξη μιας αυτόνομης πυρηνικής υπό – ικανότητας. Ωστόσο, το πρόγραμμα τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2004, όταν δημοσιοποιήθηκε και τέθηκε σε γνώση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Πριν από αυτό, ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Νότιας Κορέας υποτίθεται ότι είχε ολοκληρώσει το βασικό σχεδιαστικό έργο για έναν μικροσκοπικό πυρηνικό αντιδραστήρα για μια νέα κατηγορία SSN.

Θα πρέπει να ξεπεραστούν διάφορα πολιτικά και τεχνικά εμπόδια για να εκπληρωθεί το επιθυμία της διοίκησης της Σεούλ για πυρηνικό υποβρύχιο στόλο. Μία σημαντική πρόκληση για κάθε μελλοντικό στόλο SSN του ναυτικού της θα ήταν ο τρόπος εξασφάλισης πυρηνικών καυσίμων. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη συμφωνία πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που υπογράφηκε το 2015, απαγορεύεται στη Σεούλ να εμπλουτίζει ουράνιο και να επανεπεξεργάζεται τα χρησιμοποιημένα καύσιμα για στρατιωτικούς σκοπούς, αν και επιτρέπει στο μέλλον να εμπλουτίσει ουράνιο για πυρηνική ενέργεια. Ενώ ένα υποβρύχιο SSN θα μπορούσε ακόμα να κινηθεί με  ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιθανότατα θα αντιταχθούν σε μια τέτοια κίνηση εξαιτίας των ανησυχιών για την πυρηνική διάδοση.

«Οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη εξετάσει εάν η αναθεώρηση θα επιτρέψει στη Νότια Κορέα να εξασφαλίσει ουράνιο απαραίτητο για ένα πυρηνικό υποβρύχιο», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ν. Κορέας στους The Korea Times  με την προϋπόθεση της ανωνυμίας το 2016.

Η Νότια Κορέα έχει επίσης επικυρώσει την (NPT) το 1975 και παραμένει επίσημα δεσμευμένη σε αυτήν.

Θα χρειαζόταν τουλάχιστον πέντε χρόνια για τη Νότια Κορέα να κατασκευάσει το πρώτο πυρηνικό τμήμα της, ακόμη και με εξωτερική βοήθεια, σύμφωνα με τους εξειδικευμένους ναυπηγούς. Ένα εγχώριο πρόγραμμα SSN χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό είναι εξωπραγματικό. Οι δυνητικοί διεθνείς εταίροι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός προγράμματος συγκαταλέγουν την Ινδία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση Trump δεν έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει δημοσίως τα σχέδια της Νότιας Κορέας στο να προωθήσει το έργο παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για το αντίθετο.

Η στρατιωτική χρησιμότητα ενός στόλου SSN παραμένει αμφισβητήσιμη.

Το Νότιο κορεάτικο ναυτικό, είναι μια δύναμη που ασχολείται πρωτίστως με τις παράκτιες επιχειρήσεις, αναμένεται να εκτοξεύσει 18 υποβρύχιους πυραύλους από το 2019 και έπειτα, οι οποίοι  θα εξοπλιστούν με προηγμένη τεχνολογία σόναρ και συστήματα προώθησης. Κατά συνέπεια, πρόσθετα συμβατικά υποβοηθούμενα υποβρύχια θα μπορούσαν επίσης να εξασφαλίσουν σταθερές περιπολίες γύρω από τις Βορειοκορεατικές υποβρύχιες βάσεις.

Επιπλέον, τα πετρελαιοκίνητα υποβρύχια είναι γενικά πιο αθόρυβα και πιο δύσκολο να ανιχνευθούν από τα πυρηνικά σκάφη. Θα ήταν επίσης σημαντικά λιγότερο δαπανηρά από τα SSN και συνεπώς θα μπορούσε να τοποθετηθούν σε μεγαλύτερους αριθμούς. Το Νοτιοκορεάτικο ναυτικό θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει και άλλα τεχνολογικά προϊόντα, εκτός από τα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών κατά του υποβρυχίου πολέμου, για την ανίχνευση και τον εντοπισμό Βορειοκορεατικών υποβρυχίων.

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.