Άμυνα & Ασφάλεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο δρόμο για τη δημιουργία ενός πλήρως ανεπτυγμένου ευρωπαϊκού στρατού

Γράφει ο Κάτς80

Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τη συμφωνία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO) στις Βρυξέλλες στις 13 Νοεμβρίου. Κάποια στιγμή στο μέλλον, η PESCO μπορεί να εξελιχτεί σε έναν πλήρη στρατό της ΕΕ. Προς το παρόν, το PESCO είναι το κύριο και μοναδικό προϊόν της πανευρωπαϊκής στρατιωτικής συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής εφοδιαστικής και της παραγωγής όπλων.Για δεκαετίες, η Ευρώπη δεν μπορούσε να ενσωματώσει στρατιωτικά τα κράτη μέλη της. Το 1954, οι πατέρες της ευρωπαϊκής συνεργασίας αποφάσισαν να μην συγκροτήσουν την «Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα». Όλες οι ανησυχίες για την ασφάλεια μεταβιβάστηκαν στο ΝΑΤΟ, το οποίο υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και την εκλογή του Donald Trump, η Ευρώπη αποφάσισε να πάρει την ασφάλειά στα χέρια της, χωρίς να εξαρτάται τόσο πολύ από το ΝΑΤΟ. Η επιθυμία της ΕΕ στο να μην εξαρτάται από τις ΗΠΑ στρατιωτικά ενδεχομένως να είναι πολύ κοντά.

23 χώρες έχουν υπογράψει το σχέδιο. Η Δανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Πορτογαλία δεν συμμετείχαν στην PESCO. Ωστόσο έχουν την επιλογή να συμμετάσχουν αργότερα στην πρωτοβουλία, εάν το επιθυμούν. Το PESCO είναι ένα εθελοντικό χρονοδιάγραμμα για όλα τα 28 κράτη. Από τη στιγμή που τα κράτη ενταχθούν, όμως, πρέπει να αποδεχτούν και τις ευθύνες.  Οι ευθύνες θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα τεθούν στα εθνικά σχέδια.

Προς το παρόν, η πρωτοβουλία αυτή αφορά την αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών με αποτελεσματικότητα, προσπαθώντας να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους. Σκοπεύουν να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των στρατευμάτων των κρατών-μελών. Ο απώτερος στόχος αυτού του συνόλου shebang, όπως περιγράφεται από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Sigmar Gabriel, είναι να φτάσει το 65% στην αποτελεσματικότητα του αμερικανικού στρατού, ενώ παράλληλα θα δαπανήσει το 50% του προϋπολογισμού του.

Ο προϋπολογισμός συζητήθηκε τον Ιούνιο με την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας . Το αρχικό ποσό είναι 5,5 δις ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό θα δαπανηθεί ως εξής:

Πρώτον, για την ενσωμάτωση όλων των δυνάμεων ασφαλείας της ΕΕ μεταξύ τους, σε ένα ενιαίο πλαίσιο ασφάλειας έως το 2021. Δεύτερον, για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Προτεραιότητα δίνεται στην ενοποίηση των εξοπλισμών και των συστημάτων όπλων.

Εάν το πρόγραμμα αποδειχτεί επιτυχημένο, το PESCO θα αντικαταστήσει πλήρως το άκαμπτο και αναποτελεσματικό ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, η διαχείριση αυτού του σχεδίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ένα πολύ δύσκολο κατόρθωμα και είναι απίθανο. Ανεξάρτητα από το αν η όλη ιδέα είναι επιτυχής ή όχι, αυτή η πρωτοβουλία είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τύχη της ηπείρου.

Εάν όμως είναι επιτυχής, αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα γίνουν νέες στρατιωτικές και τεχνολογικές δυνάμεις. Η ομάδα του Visegrád θα παρέχει το ανθρώπινο δυναμικό για την PESCO. Η Ανατολική Ευρώπη, δεν έχει έλλειψη από ικανούς νέους άνδρες έτοιμους να υπηρετήσουν.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε και δυο παλιότερα άρθρα:

  1. Ένας μεγαλύτερος στρατιωτικός ρόλος για τη Γερμανία;   
  2. Το Βερολίνο προτείνει τι δημιουργία ενός «Στρατού της ΕΕ» 

Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.