Γράφει ο Κάτς80
Η Γερμανία προσπαθεί επιμελώς να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις στον πολυπόθητο συνασπισμού. Στις 16 Νοεμβρίου, χάθηκε μια αυτό-επιβεβλημένη προθεσμία και τα τέσσερα κόμματα το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ (CDU), το κόμμα των αδελφών της Βαυαρίας, η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU), το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) ) και οι περιβαλλοντολόγοι Πράσινοι επανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις στις 17 Νοεμβρίου.Η διαδικασία σχηματισμού της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης είναι περίπλοκη, λόγω του εξαιρετικά κατακερματισμένου κοινοβουλίου που έδωσαν οι γενικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Το κεντροδεξιό συντηρητικό μπλοκ του CDU / CSU πέτυχε να αποκτήσει τις περισσότερες ψήφους, αλλά δεν κέρδισε το απαιτούμενο ποσοστό ώστε να κυβερνήσει μόνο του. Το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο επέτυχε τη δεύτερη θέση, αρνήθηκε να σχηματίσει τον μεγάλο συνασπισμό επειδή ήταν δυσαρεστημένοι με το ρόλο του στην προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι οι συντηρητικοί στράφηκαν προς το «κεντρώο» FDP και τους Πράσινους για συνασπισμό.
Στις 20 Οκτωβρίου, πριν αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές συνομιλίες και αυτές οι συζητήσεις έλπιζαν να ολοκληρωθούν στις 16 Νοεμβρίου. Μόλις επιτευχθεί μια ευρεία προκαταρκτική συμφωνία, τα μέρη μπορούν να ξεκινήσουν της επίσημες συνομιλίες, όπου θα τους επιτραπεί να συζητήσουν λεπτομερέστερα τους πολιτικούς στόχους και τις υπουργικές θέσεις. Ωστόσο, τα μέρη εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με διάφορες πολιτικές.
Όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, οι Πράσινοι αντιτίθενται στην πρόταση της CSU να εισαγάγει μια ετήσια ποσόστωση αιτούντων άσυλο και επίσης να διευκολύνουν την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων στη Γερμανία. Όσον αφορά την πολιτική για την ενέργεια και το περιβάλλον, οι Πράσινοι θέλουν να κλείσουν πολλά εργοστάσια με άνθρακα, ενώ το FDP, το CDU και το CSU διαπραγματεύονται για λιγότερους περιορισμούς, το οποίο θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία. Η δημοσιονομική πολιτική είναι επίσης αμφιλεγόμενη, καθώς το FDP θα ήθελε να καταργήσει τον φόρο αλληλεγγύης που μεταφέρει κεφάλαια από την πρώην Δυτική Γερμανία στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ενώ τα υπόλοιπα μέρη επιθυμούν μόνο μια σταδιακή μείωση.
Παρά τη χαμένη προθεσμία, όλα τα μέρη φαίνεται να δεσμεύονται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Όταν οι συνομιλίες ξαναρχίσουν, θα μπορούσαν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Το FDP έχει πει στο παρελθόν ότι επειδή τα διαπραγματευόμενα μέρη έχουν διαφορετικές θέσεις σε πολλά θέματα, δεν πρέπει να επιβληθεί συμφωνία.
Εάν οι προπαρασκευαστικές συνομιλίες είναι επιτυχείς, τότε τα κόμματα θα ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για το συνασπισμό, μια διαδικασία που θα μπορούσε να πάρει εβδομάδες. Εάν οι πρώτες συνομιλίες αποτύχουν, το CDU και το CSU θα πρέπει να αναζητήσουν μια άλλη λύση. Μια επιλογή θα ήταν να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια μειοψηφική κυβέρνηση, είτε με το FDP είτε με τους Πράσινους. Τέλος, θα μπορούσαν να ζητήσουν από τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμεϊερ να πραγματοποιήσει νέες εκλογές. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ωστόσο ότι το CDU, το οποίο έλαβε το 32,9% των ψήφων το Σεπτέμβριο, είναι δημοσκοπικά γύρω στο 31-32%, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να μην φέρουν το κόμμα της Μέρκελ πιο κοντά στη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης.
Η Γερμανία θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο για να επιλύσει το πρόβλημα του συνασπισμού και να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση. Για την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ηπειρωτικές ανησυχίες. Μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία τα ανόμοια πολιτικά κόμματα της Γερμανίας, οι σημαντικές αποφάσεις και μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ παραμένουν απίθανες.
Χρήστος Κατσέας
Αναφορές: naftemporiki.gr, efsyn.gr
Κατηγορίες:Αναλύσεις: Χρήστος Κατσέας, Πολιτική