Ισλάμ & Ισλαμισμός

Το σχέδιο νόμου για το «γάμο παιδιών» προκαλεί οργή στο Ιράκ

Αναδημοσίευση – απόδοση από  al-monitor.com

Μια υποβολή πρότασης στο κοινοβούλιο του Ιράκ να καταργηθεί το ελάχιστο όριο ηλικίας γάμου των κοριτσιών με μουσουλμανικό θρήσκευμα έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών που την θεωρούν ως άδεια «να βιάζουν τα παιδιά».

Συντηρητικοί σιίτες βουλευτές στις 31 Οκτωβρίου πρότειναν μια τροποποίηση σε ένα νόμο του 1959 που ορίζει την ελάχιστη ηλικία για γάμο στα 18.Η αρχική νομοθεσία, που ψηφίστηκε λίγο μετά την πτώση της Ιρακινής μοναρχίας, μεταβίβασε το δικαίωμα να αποφασίζει για τις οικογενειακές υποθέσεις από τις θρησκευτικές αρχές στο κράτος και τη δικαιοσύνη.

Τώρα το νέο νομοσχέδιο φαίνεται να επιστρέφει σε αυτό και θα εξουσιοδοτούσε το γάμο οποιουδήποτε κοριτσιού εάν είχε τη συγκατάθεση των θρησκευτικών ηγετών από τη σιιτική ή σουνιτική μουσουλμανική κοινότητα στην οποία ανήκουν οι γονείς της.

Στην πραγματικότητα, καθιστά υποχρεωτική τη γνώμη των Σιιτών και των Σουνιτών ulema (μελετητές) για τους δικαστές, δήλωσε ο φιλελεύθερος βουλευτής Faiq al-Sheikh, μέλος της νομικής επιτροπής του Ιράκ.

Ιστορικά, υπενθύμισε, το Ισλάμ επιτρέπει τον γάμο των κοριτσιών από την ηλικία των εννέα ετών, όπως και η Aisha, όταν θεωρείται ότι παντρεύτηκε τον Προφήτη Μωάμεθ.

«Είναι ένας νόμος του Ισλαμικού Κράτους (Τζιχάντ) όπου παρέχει νομική κάλυψη στον βιασμό των παιδιών», δήλωσε στο AFP ο Χάντι Αμπάς, συνταξιούχος στρατιωτικός.

Ο Ammar Toama, επικεφαλής της σιιτικής κοινοβουλευτικής ομάδας Fadila, δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο δεν κάνει λόγο για ηλικία και προβλέπει μόνο ότι η νύφη πρέπει να είναι έφηβη, ικανή να αποφασίσει και να έχει τη σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα της και ενός δικαστή».

Το ιρακινό σύνταγμα προβλέπει, ότι οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν τη θρησκευτική τους ένταξη για ορισμένα θέματα. Οι όροι του γάμου και της κληρονομιάς για τους σιίτες διαφέρουν από τους όρους για τους Σουνίτες.

Ο Ammar Toama δήλωσε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να φέρει το νόμο σύμφωνα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μουσουλμάνων.

Ωστόσο, αλλοεθνείς αποστολές στη Βαγδάτη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ταχτεί, κατά των θεσμοθετημένων διακρίσεων, κατά των ανήλικων και ενήλικων γυναικών.

Η Safia Mohssen, μητέρα τριών κοριτσιών, δηλώνει ότι παραμένουν αντίθετοι και ότι πλέων έχουν καταλάβει τις προτεραιότητες των βουλευτών.

Χαρακτηριστικά λέει «Έχουμε πόλεμο, οικονομική κρίση, ανεργία, όμως το κοινοβούλιο μας είναι απασχολημένο με νόμους που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών». «Οι Ισλαμιστές θέλουν να μας μεταφέρουν στον Μεσαίωνα».

Η Majeda al-Tamimi, γυναίκα βουλευτής, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι πολλοί από τους συναδέλφους της στο κοινοβούλιο θα αντιταχθούν στο νομοσχέδιο.

Ωστόσο εάν περάσει ή όχι το νομοσχέδιο, ορισμένες γυναίκες στη συντηρητική αγροτική επαρχία Zi Qar, έχουν παντρευτεί σε ηλικία 14 ετών, δηλώνοντας ότι ο γάμος τους είναι οικογενειακή υπόθεση.

«Μόνο οι οικογένειες γνωρίζουν πότε οι κόρες τους έχουν φθάσει στην εφηβεία και σε ποια ηλικία μπορούν να παντρευτούν», δήλωσε 65χρονος Ιρακινός.

Πηγή: al-monitor.com

Αναδημοσίευση – απόδοση: Χρήστος Κατσέας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.